Головна Політакценти Купити виборця стане складніше

Купити виборця стане складніше

1797353_417876011691407_649398723_nВерховна Рада прийняла в другому читанні  закон «Про місцеві вибори». Після численних правок, туди внесли багато змін. Що це дасть виборцям нам розповів представник Партії «Солідарність –  Блок Петра Порошенка» Юрій Войтович.

«Якщо раніше в нас була «мажоритарка»,  де будь-який депутат міг пройти і він не мав обов’язків, як на місцевих виборах, так і у Верховні Раді. Тепер партія висуває свого представника,ставить  йому вимоги і саме партія несе за нього відповідальність. Найважливіше в цьогорічних виборах – відкриті списки», – наголошує партієць.

25 жовтня українці голосуватимуть по 1 бюлетеню, в якому буде вказане прізвище кандидата і партія.

«Наведу приклад: партія набирає 10%  голосів, тобто якщо в нас є 60 депутатів міської ради, то це 6 людей. Потім дивляться по округам, де хто набрав найбільше голосів – той,відповідно, і проходить. Це проста і зрозуміла система, без «кота в мішку», де люди голосували за партії і не знали, кого проведуть до рад» – пояснює Юрій Войтович.

Одне з нововведень на цьогорічних виборах – гендерна рівність, де обов’язково має бути присутніми 30% представників протилежної статі. Проте, покарання за недотримання цього пункту – немає.

« Важливо, що у містах, де населення понад 90 тисяч мешканців вибори міських голів відбудуться в два тури. Це допоможе уникнути підкупу виборців. Якщо в Тернополі є організації, які вже починають людям роздавати дешеву гречку,олію та інше, то за першим туром – є шанси, що ця людина підкупом переможе. В два тури виборів – ймовірність «купити виборців» значно знижується» – акцентує представник Партії «Солідарність – Блок Петра Порошенка».

Він закликає тернополян йти на вибори, не піддаватись думкам, що все пропало і від нас нічого не залежить. Не потрібно продавати свою долю за гречку,а думати про майбутнє, бути активними і рішучими.