Головна Політакценти Куди районні керманичі поділи гроші на дитсадки?

Куди районні керманичі поділи гроші на дитсадки?

Політичні ігрища окремих голів ОТГ, а також депутатів районних рад та голів РДА позбавляє дітей можливості безкоштовно відвідувати дитячі садки Тернополя. Проте міськрада вкотре йде на компроміс та спробує вирішити проблему.

Позачергова сесія Тернопільської міської ради, яка відбулася 30 листопада, виявилася доволі «гарячою». Палкі дискусії викликало обговорення питання про безкоштовне відвідування дитячих садків. Люди обурювалися тим, що без підтвердження реєстрації у місті Тернополі їхні діти не зможуть безкоштовно відвідувати дитячі садки.

У чому проблема

Міський голова Тернополя Сергій Надал і депутати практично всіх фракцій з розумінням поставилися до потреб людей, однак звернули увагу, що проблема виникла через бездіяльність голів навколишніх об’єднаних територіальних громад (ОТГ), голів сільських рад, депутатів районної ради та голови Тернопільської райдержадміністрації.

Відповідно до законодавства України, гроші на забезпечення дошкільної освіти виділяються у бюджети різних рівнів: міста, району (якщо місто чи село ще не створили ОТГ- ред.) та в бюджети ОТГ. Тобто діє принцип: гроші прив’язані до громади, де зареєстрована дитина. При цьому, ніхто з батьків не має платити за відвідування садків – тому що вже заплатили за це своїми податками. Тому діти-тернополяни без проблем відвідують садки у рідному місті. Якщо зареєстровані у Тернополі громадяни проживають в іншому населеному пункті і бажають, щоб їхні діти ходили там у дитсадок, то з тернопільського міського бюджету йде бюджетний трансфер.

Цілком інша ситуація з селами, які оточують Тернопіль. Гроші на дітей прийшли у бюджет ОТГ або в районний бюджет (якщо села не увійшли у жодну ОТГ). Однак, керівництво цих громад робить все можливе, щоб не платити кошти (ЯКІ В НИХ Є) за навчання дітей у садочках громади Тернополя. Де ці гроші, чи їх вкрали, чи використали на інші потреби не відомо.

Тому міський голова Тернополя та тернопільські депутати закликали людей, які зареєстровані не в Тернополі, але хочуть щоб їхні діти відвідували тернопільські садочки, в першу чергу питати, де ті гроші у голови Тернопільської РДА та голів ОТГ і чому вони не платять за навчання дітей своїх мешканців.

Пікетувати слід кабінети районних чиновників та голів ОТГ

Склалася критична ситуація, що ані в Тернопільському районі, ані в прилеглих ОТГ керівники особливо не переймалися долею своїх мешканців. Вони вирішили спрямувати гнів людей проти міської ради та міського голови замість того, щоб вирішувати ситуацію – здійснити міжбюджетний трансфер і закрити проблему раз і назавжди.

Варто зазначити, що на сесію міськради з’явився лише голова Гаїв Шевченківських. Ні керівників, ні навіть представників від інших сільрад, ОТГ, від Тернопільської районної державної адміністрації та районної ради – не було нікого. Районні чиновники традиційно проігнорували важливу для їхніх мешканців сесію хоча, за словами міського голови Тернополя Сергія Надала, міський виконком кілька разів звертався і до райради і до РДА з метою вирішення проблеми.

«Хочу проінформувати, що неодноразово з липня місяця було надіслано листи на ім’я голови Тернопільської районної ради, голови РДА, керівників об’єднаних громад. Ми з липня просимо – укладіть ці угоди. Вони з липня – не реагують. Ми можемо зараз прийняти рішення про створення робочої групи, але ми не можемо сьогодні змусити своїм рішенням голову РДА чи райради брати участь у роботі такої групи», – сказав Сергій Надал.

Зокрема на цю проблему звернув увагу міський депутат Володимир Гринда. «На минулій сесії міськради ми бачили цього самого голову сільської ради з Гаїв Шевченківських, який дуже переконував нас, що його громада проголосувала, що не хоче Тернополя, а хоче приєднуватися до Байківець. Тому що там є гарна школа, там є гарний садок. А сьогодні ми чуємо від нього зовсім протилежне: «Тернопіль плати за наших дітей!» Шановні, це насправді є політичні ігри ваших голів сільрад і територіальних громад. Кошти за кожну дитину є оплачені, тільки питання де вони є? Ваші діти вчаться в Тернополі – значить ці кошти мають прийти в Тернопіль. Якщо ваші діти вчаться в районі – значить ті кошти лишаються в районі», – сказав він.

Депутат Петро Ландяк наголосив на тому, що міська рада зі свого боку разом з мером вже пішли на компроміс і пробують вирішити проблему, тоді, як районні чиновники проблему ігнорують.

«Очевидно, сюди треба було привести голову районної ради та голову районної адміністрації. Пробуймо бути об’єктивними: міська рада вже йде на компроміс, коли враховує, що хтось з подружжя може жити в селі, а хтось бути зареєстрованим чи працювати в місті Тернополі. Кошти отримує районна рада, і тому тут мав бути з вами голова райради і голова РДА. Може вони не знали, що ви сюди прийшли. Тому до них апелюйте! Давайте ми їх сюди запросимо, нехай виступлять», – сказав у своєму виступі Петро Ландяк, звертаючись в тому числі до занепокоєних батьків, які прийшли на сесію.

Депутат Олег Нитка також звернув увагу на малу поінформованість людей і запропонував провести відповідну інформаційну кампанію, щоб і люди розібралися в ситуації, голови відповідних ОТГ, нарешті, припинили самоусуватися від вирішення проблеми.

«Люди не знають, що коли один із подружжя є зареєстрований Тернополі, то за садок не потрібно робити ніяких додаткових оплат. Тому пропоную через ЗМІ донести до людей інформацію про ті категорії, за які б мала відбуватися компенсація. Щоб люди чітко розібралися і натисли на голів своїх ОТГ, які за них би мали платити», – зазначив представник «Самопомочі».

Міський голова Тернополя Сергій Надал підтримав ініціативу депутатів та звернув увагу на те, що реально вирішити проблему фінансування можна лише за фінансової участі районів, які отримали гроші на кожну дитину та зауважив, що попри проблеми місто не лише не закриває, а й розвиває мережу дитячих садків.

«Закон чітко регламентує – гроші ходять за дитиною в загальноосвітніх закладах, в школах. А позашкільна освіта завжди фінансувалася за рахунок місцевого бюджету. Лише районні бюджети отримали фінансування на позашкільну освіту. Тернопіль жодної копійки за 10 років не отримував на дошкільну освіту. Все йде за рахунок міського бюджету. При всьому цьому ми не закрили жодної групи, а тільки створювали нові і відкривали нові садочки», – підкреслив Сергій Надал.

Міська рада Тернополя закликає до співпраці керівництво РДА та ОТГ

На завершення сесії депутати та міський голова погодилися ще раз звернутися до голів відповідних довколишніх ОТГ, голови РДА та Тернопільської райради, щоб до початку нового бюджетного року питання з дитсадками було вирішено.

«Ми закликаємо голів райради, райадміністрації та об’єднаних громад створити робочу групу, взяти участь у спільному обговоренні проблеми разом з депутатами Тернопільської міської ради, протягом тижня-двох зустрітися. Потрібно на найближчих сесіях зробити так, щоб кошти на дошкільну освіту передбачити в своїх бюджетах на 2018 рік», – зазначив міський голова Тернополя.

Підсумовуючи сесію Сергій Надал зауважив, що місто не залучало до вирішення проблеми батьків, оскільки сподівалося на відповідальність керівників відповідних ОТГ та району. Однак, пасивність цих керівників змусило простих людей підняти це питання.

«Це питання міжбюджетних розрахунків, а не питання батьків. Тому ми батьків не залучали, а спілкувалися з керівниками відповідних ОТГ, району та РДА, бо це їхні прямі функції. Вони не реагують, ігноруючи тим самим інтереси мешканців своїх населених пунктів. Тепер ми робимо ще одну спробу і звертаємося до людей. Йдіть до свої керівників. Бо місто Тернопіль зі свого боку йде і на компроміс, і на співпрацю», – сказав Сергій Надал після завершення сесії на прес-конференції.

Віра Сотник