Головна Політакценти КПУ не можуть заборонити через недієвість судової системи

КПУ не можуть заборонити через недієвість судової системи

DSC_0162Комуністичну партію в Україні не можуть заборонити через недієвість української судової системи. Про це розповів журналістам під час брифінгу начальник управління Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Едуард Кольцов.

Міністерство юстиції України та Укрдержреєстр ще 8 липня 2014 року звернулися до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про заборону на території України діяльності Комуністичної партії. Однак 18 лютого під час чергового судового засідання суддя, призначений на розгляд справи, оголосив про мамовідвід, а також про самовідвід усіх суддів Окружного адміністративного суду міста Києва.

Те, що весь склад суду всупереч Конституції і законодавству відмовився від виконання своїх обов`язків, дає підстави вважати, що ці судді порушили присягу, – заявив Едуард Кольцов, озвучуючи позицію Мін`юсту. – Насправді, це свідчить, що суд чвесь час підігрував КПУ. Відповідно до чинного процесуального законодавства суддя має право оголосити про самовідвід тільки до початку розгляду справи по суті. Законодавство не передбачає колективних заяв про самовідвід суддів,я кі не є учасниками процесу і не відправляють правосуддя у конкретній справі.

За словами Едуарда Кольцова, Міністерство юстиції України ініціює перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України питання про проведення перевірки та надання юридичної оцінки діям суддів Окружного адміністративного суду міста Києва щодо наявності підстав для їхнього звільнення із займаних посад. Також міністр юстиції Павло Петренко запропонував реорганізувати Печерський суд Києва і набрати туди нових суддів на конкурсній основі. Адже дуже багато процесів і змін, які хочуть проводити керівники держави, тормозяться на рівні суддів.

Цей випадок є показовим і свідчить про недієвість української судової системи, запевняють у Мін`юсті та вимагають призначити до розгляду справу про заборону КПУ і розглянути її у чіткі терміни, відведені законом.

Тож комуністам Тернопільщини радіти поки що зарано, адже у Міністерстві юстиції налаштовані серйозно і здаватися у боротьбі проти пережитків минулого не планують.