Головна Політакценти Зборівська ТВК затвердила текст виборчих бюлетенів з порушенням термінів

Зборівська ТВК затвердила текст виборчих бюлетенів з порушенням термінів

16 жовтня Зборівська міська виборча комісія затвердила текст виборчих бюлетенів для голосування з виборів депутатів міської ради та міського голови з порушенням термінів.

Відповідно до частини 3 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори» текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніше як за 17 днів до дня голосування (до 11 жовтня включно).

Напередодні, 13 жовтня, відбулось судове засідання Львівського апеляційного окружного суду, на якому розглядався апеляційний судовий позов Зборівської ТВК на рішення Тернопільського окружного адміністративного суду щодо відмови у реєстрації кандидата у депутати міської ради Павла Борисюка (висунуий політичною партією «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливісь»).

Отримавши рішення Львівського апеляційного окружного суду, комісія виконала його: 16 жовтня повторно розглянула документи, подані від політичної партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливісь» та зареєструвала Павла Борисюка першим номером у виборчому списку цієї політичної сили.

Голова Зборівської ТВК Мирослав Рум’яний пояснив, що комісія вчасно не затвердила текст виборчого бюлетеня через те, що потрібно було прийняти рішення щодо реєстрації кандидата.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, з одного боку суд не приймав рішення про відтермінування затвердження тексту виборчого бюлетеня в порядку забезпечення позову, тому комісія мала обв’язок по затвердженню його тексту.

“З іншого боку, в цій справі, власне, комісія подавала апеляційну скаргу, тому і не клопотала про заборону затверджувати нею текст виборчого бюлетеню”, – сказала Ольга Коцюруба.

На думку юристки, виборчі процедури спрямовані насамперед на охорону виборчого права особи (в тому числі і пасивного), тому порушення строків затвердження виборчого бюлетеню є менш значним порушенням, ніж можливе невключення кандидата до такого бюлетеню.

“Проте іншим аспектом питання є те, що з кількох аналогічних прийнятих судом рішень з однаковим обґрунтуванням (наявність відомостей в органах юстиції стосовно того, що особа є керівником осередку іншої партії, ще не свідчить про її партійну приналежність, оскільки відомості юстиції можуть бути застарілими) комісією подано апеляційну скаргу лише стосовно одного рішення суду, яке стосувалося власне лідера списку, незакріпленого за округом”, – додала Коцюруба.

В той же час юристка відзначає, що судові рішення в даній справі цілком відповідають законодавству та судовій практиці.