Головна Політакценти Закон вступає в дію «заднім числом», тобто з 1 жовтня,– Роман Заставний...

Закон вступає в дію «заднім числом», тобто з 1 жовтня,– Роман Заставний про пенсійну реформу

Дуже позитивно, що незважаючи на критику, пенсійна реформа знайшла підтримку в стінах Верховної Ради. На цьому наголосив народний депутат з Тернополя Роман Заставний.

«Позитивні ті зміни, які відображені в реформі. Передусім, з 11,7 мільйонів пенсіонерів – 10 мільйонів отримають підвищену пенсію. Це позитивно вплине як на добробут громадян, так і на економіку країни, – зазначає Роман Заставний. –Підвищать пенсію, в першу чергу, тим, хто мав мінімальну, досить низьку, тим, хто, відверто кажучи, перебував у складних життєвих умовах».

До позитивів у прийнятій реформі Роман Заставний відносить й повне зняття оподаткування пенсій для працюючих пенсіонерів. Це також, за словами народного депутата, вплине позитивно на добробут людей. Також введено більш справедливу форму нарахування, що відображає страховий стаж.

«Ми повинні відійти від певної радянської моделі «зрівнялівки» для всіх. Люди мають протягом життя дбати і про стаж, і про свої страхові виплати. Це абсолютно правильно, в дусі традицій Європи та всіх цивілізованих країн», – констатує Роман Заставний.

Щодо підвищення стразового стажу до 35-ти років – це теж нормальна практика, вважає народний обранець. Тут же держава робить певні кроки, щоб не залишити осторонь нікого з громадян: навіть ті, хто не матиме достатнього стажу, отримуватимуть так звану державну соцдопомогу. І абсолютно справедливо, як наголошує депутат, що прийнятим законом ці виплати винесено за межі пенсійного фонду.

Серед негативів пенсійної реформи Роман Заставний бачить залишену солідарну сплату пенсійних внесків. «Як на мене, це буде напевно наступний етап, де ми зможемо персоніфікувати і запровадити накопичувальну систему».

Варто зауважити, як підкреслив народний депутат, що закон вступає в дію, як кажуть, «заднім числом», тобто з 1 жовтня. Оскільки як Верховна Рада, так і Кабмін взяли на себе зобов’язання виконати дану громадянам обіцянку, попри те, що затягування із пенсійною реформою відбулося через довгий розгляд змін до судового законодавства загалом. Відтак, у запеклих опозиціонерів не буде підстав говорити, що багато рішень приймаються на далеку перспективу, підсумував Роман Заставний.