Головна Політакценти Експерт пояснив, чому закріплення Порошенком курсу на ЄС в Конституції – сильний...

Експерт пояснив, чому закріплення Порошенком курсу на ЄС в Конституції – сильний економічний хід

Закріплення президентом України Петром Порошенком курсу на Європейський союз в Конституції є не тільки політичним, а й сильним економічним ходом. Таку думку в своєму Facebook висловив блогер і політичний експерт Олексій Голобуцький.

«У вівторок, 12 лютого, президент України Петро Порошенко в ході інвестиційної конференції заявив, що вступ України до Європейського союзу і НАТО позитивно позначиться на інвестиційному кліматі країни.  З цим твердженням важко сперечатися. Втім, ми туди поки що не вступили – всього лише закріпили своє прагнення в Конституції. Однак найцікавіше в тому, що навіть факт закріплення цих норм в Основному законі – це дуже важливий крок. Тому що це саме той випадок, коли процес підготовки до вступу в ЄС і НАТО не менш важливий, ніж факт вступу », – написав Голобуцький.

Він також нагадав, що Україна вже почала процес переходу на європейські принципи в економіці договорами про Асоціацію та про ЗВТ з ЄС, що вже принесло «колосальні результати».

«Згадайте: за період« стабільності Януковича» українська економіка практично повністю потрапила в залежність від Росії. Цей фактор був ще одним з інструментів впливу президента РФ Володимира Путіна на Україну, яким активно користувався. Так, наприклад, з 2011 по 2013 рік експорт української продукції в Росію впав на 20%: з 19 до 15 млрд доларів. І це тільки тому, що в 2012-2013 роках уряд України вело діалог з ЄС про Асоціацію, і це дуже не подобалося Путіну, який хотів нас «запросити» до Митного союзу. Щоб вплинути на Україну, путінські чиновники раптом вирішили, що у нас поганий сир, що наші цукерки неякісні – і просто заборонили ввезення цієї продукції. Причому цей список постійно розширювався. Цілі галузі української економіки залежали від Путіна і рішень його чиновників! »- зазначив експерт.

За його словами, за минулі 5 років, незважаючи на всі труднощі і перепони, ми позбулися впливу Путіна на нашу економіку.

«І тепер частка ЄС в структурі українського експорту становить понад 40%, а за результатами 2018 року побитий рекорд експорту в ЄС – за прогнозами, цей показник перевищить 20 млрд доларів. У той час як експорт в Росію складе всього близько 5 млрд доларів », – розповів блогер.

Також він підкреслив, що зміни в країні сприяли залученню інвестицій і створенню 200 великих виробничих підприємств.

«Робота над інтеграцією України в ЄС, яка полягає в реформуванні принципів функціонування держави, механізмів взаємодії держави і бізнесу, буде в ще більшому ступені сприяти розвитку українського бізнесу і української економіки. Саме тому для України важливий не тільки сам факт вступу в ЄС, але також і процес підготовки до нього – бо це процес модернізації нашої економіки і нашої країни в цілому. І в цьому контексті пролобійоване президентом закріплення в Конституції курсу на Євросоюз слід розглядати не тільки як потужний політичний посил, але і як сильне економічне хід. Результати якого ми на власні очі побачимо вже в найближчі п’ять років », – констатував Олексій Голобуцький.