Головна Політакценти Дмитро Добродомов “Затримання на засіданні Уряду бутафорія і ілюзія”

Дмитро Добродомов “Затримання на засіданні Уряду бутафорія і ілюзія”

DSCN4721Народний депутат України, лідер громадського руху «Народний контроль» Дмитро Добродомов зустрівся з громадським активом Тернополя.  З ініціативи народного обранця 20 квітня відбувся круглий стіл, присвячений проблемам децентралізації та боротьби із корупцією.

Європейський досвід подолання корупції та ефективні механізми контролю громадян за діями влади – топ-тема обговорення, яка викликала гарячу дискусію Добродомова та місцевих активістів. Відомий журналіст та громадський діяч запропонував тернополянам не видумувати «ровер» та скористатися досвідом Польщі, яка стикнулася із аналогічними нам проблемами на шляху до цивілізованої Європи.

Резюмуючи виступ політика: є три ключові речі, які зробила Польща в 90-х, і які потрібно зробити нам щоб стати частиною Європейської спільноти.

Перший крок – це подолання корупції. «Боротьба з корупцією «Притча во язицих», тема популярна для всіх. Мене на засіданні Антикорупційного комітету Верховної Ради, куди викликали усіх керівників правоохоронних структур, цікавило питання  хто сидить, і скільки грошей повернуто, – каже Дмитро Добродомов. – Сидить – ніхто, грошей повернуто 5 тисяч гривень. Все решта, показові затримання на засіданні уряду. Все бутафорія і ілюзія».

«Поки не запрацює Антикорупційне бюро, – впевнений Дмитро Добродомов, – про боротьбу з корупцією в вищих ешелонах влади не приходиться говорити. А там вона починається. Вони хочуть постійно звести її до хабарів в лікарнях, чи хабарів на дорогах, але це дріб’язок, в порівнянні з мільйонами і мільярдами, які пропадають з бюджету. І потім виходить так, що нам з вами не піднімають зарплату».

Другою сходинкою на шляху реформ, на яку впевнено ступила Польща, країни Прибалтики та Грузія є максимальне спрощення ведення малого і середнього бізнесу, як запорука динамічного розвитку економіки.

І третя складова успіху – децентралізація. «Перше, що говорять про децентралізацію, це кошти. Буде більше коштів, якими зможе розпоряджатися  громада, це є важливо. 60% від діяльності ПДФО, 10% від податку на прибуток підприємств. Принцип дуже простий, раніше все, що ми не заробляли відправлялося в Київ. В Києві сидів чиновник, один, другий, третій, чи група, яка розпоряджалася, тими коштами. Комусь треба було «вибивати» – це були шалені «відкати»,  які вони отримували» – каже Дмитро Добродомов.

Звичайно, що для того, щоб контролювати кошти, які будуть залишатися на місцях потрібен ефективний механізм їх контролю, бажано в електронному вигляді. Таку систему народний обранець обіцяє закріпити в законодавстві про децентралізацію, що на даний час розробляють експерти, депутати, громадські активісти.

Для того аби ефективно управляти та побороти корупцію на місцях,  він пропонує: скоротити чисельність бюрократичного апарату, та зберегти суму зарплатного фонду, за рахунок чого збільшити заробітну плату чиновникам; реформувати систему надання адміністративних послуг та створити мережу «прозорих офісів»; провести ревізію функцій органів виконавчої влади та скоротити фунції, які дублюють інші структури.

Очевидно, що для ефективного впровадження цих ініціатив на місцях потрібна участь місцевих фахівців, які краще орієнтуються у проблемах міста. Відтак,  Дмитро Добродомов закликав тернопільських активістів долучатися до руху «Народний контроль» та спільно вирішувати проблеми громади.

Рух «Народний контроль» розпочав свою діяльність у Львові, і поширився у Тернополі. Активісти та журналісти допомагають громаді вирішити ті проблеми, про які тернополяни повідомляють на гарячу лінію 0 800 502 945. Сюжети про результати «інспекцій»  можна переглянути о 19.30 (після випуску новин) в будні дні на телеканалі ТТБ.