Головна Політакценти Депутати міської ради представляють інтереси меншості громади Тернополя?

Депутати міської ради представляють інтереси меншості громади Тернополя?

Центральна виборча комісія призначила на 28 серпня перші вибори у семи об’єднаних громадах. Таким чином, в Україні стартував новий етап місцевих виборів вже нових об’єднаних територіальних громад. Дуже швидко цей процес дійде й до Тернополя, місцеві вибори в якому експерти прогнозують вже у 2017 році.

Депутати і «корито»

Сесія міської ради Тернополя від 19 серпня показала, що у місті вже «пахне» достроковими місцевими виборами. Але цей «запах» спричинив досить специфічні дії депутатів, які замість початку активної передвиборчої кампанії почали активно заробляти гроші. У цьому пориві об’єдналися більшість депутатів навіть з таких антагоністичних фракцій як «Самопоміч», «Свобода» та «БПП». Передача контролю над найбільш «жирною» земельною комісію «Самопомочі» в особі депутата Андрія Шкули підтримка його кандидатури з боку фракції «БПП» та більшості депутатів від ВО «Свободи» доводить, що депутати хочуть максимально заробити до завершення своєї торішньої каденції і мало сподіваються на переобрання. Тобто, говорячи простою мовою: максимально дорватися і використати «корито».

Пояснити такі дії депутатів може простий аналіз минулих виборів міської ради Тернополя, який дуже добре показує, що більшість з діючих депутатів потрапили у міську раду виключно за рахунок партій за які голосували виборці, скориставшись тодішньою політичною кон’юнктурою. А вона зараз кардинально змінилася.

 

На наступних місцевих виборах депутатський склад міської ради оновиться на 90 %

Згідно даних ЦВК, за всіх депутатів міської ради Тернополя (зі всіх фракцій) проголосувало лише 15 883 тернополян. Для порівняння за міського голову Тернополя проголосувало майже 48911 тисяч тернополян. Найбільший показник серед всіх депутатів набрала представниця «Свободи» Марія Баб’юк, за яку проголосували 1022 тернополянина. Абсолютна більшість депутатів набрала менше 500 голосів. А з політичних фракцій у середньому на одного депутат відсотку, найгірший показник показали: «Радикальна партія» (менше 300 голосів на депутата), «Народний контроль», «Батьківщина», «Самопоміч» (трохи більше 300 голосів на депутата). Трохи кращий результат у БПП (у середньому майже 500 голосів на депутат) та «Свобода» (у середньому більше 600 голосів на депутата).

Ця суха статистика дуже добре характеризує нинішню специфічну пропорційну виборчу систему на місцевих виборах, коли виборець голосує за партію, а не за окремого кандидата. Тобто, на місцевих виборах тернополяни, які голосували за «БПП», віддавали голоси Петру Порошенку, «Батьківщину» – Юлії Тимошенко, «Самопоміч» – за Андрія Садового.

Трохи інша ситуація зі «Свободою». Під час останніх місцевих виборів результат ВО «Свободи» був зароблений стараннями саме міського голови, «свободівця» Надала. Більше того, за Надала голосували не лише прихильники “Свободи”, але й ті, які голосували за інші партії. Наприклад, згідно даних соціологічної групи “Рейтинг” ще напередодні виборів 12 жовтня за чинного міського голову готові були проголосувати 60 % – прихильників “Батьківщини” та «БПП», 38 % – прихильників “Громадянської позиції”, 45 % – прихильників “Самопомочі”, 95 % – прихильників “Свободи”. При цьому у більшості випадків, прихильність до чинного голови переважала прихильність до власного кандидата. Треба зауважити, що відповідно даних останнього соціологічного дослідження «Рейтингу» у серпня 2016 року, за Сергія Надала сьогодні готові проголосити ще більше прихильників вище згаданих партій.

Ця детальна аналітика потрібна для того, щоб читач добре зрозумів, що діюча система місцевих виборів не здатна відобразити у міській раді інтереси всієї громади Тернополя. Кандидат, який потенційно може набрати найбільшу кількість голосів, не пройде у раду, якщо його партія не подолає прохідний бар’єр.

Таким чином порівнюємо, що за міського голову Надала проголосувало 48911   виборців, а за всіх депутатів міської ради разом взятих – 15 883 тернополян.

При збереженні діючої системи, на наступних місцевих виборів ситуація може кардинально змінитися, депутатський склад тернопільскої місьої ради може оновиться на 90 %. Все залежить від партійного рейтингу «БПП» (має тенденцію до зниження), «Самопомочі» (має тенденцію до зниження), «Батьківщини» (має тенденцію до зростання), «Свободи» (у Тернополі має тенденцію до зростання) та особистого рейтингу мера Сергія Надала (за останніми даними групи «Рейтинг» його рейтинг майже 70 %). Особистий рейтинг мера Тернополя важливий, оскільки майже 100 % шанси пройти у міську раду будуть мати депутати від ВО «Свобода» (і не тільки), яких він публічно підтримає на їх округах.

Депутати вже думають, як їм жити без мандату

Такий розклад ситуації дуже добре розуміють діючи депутати. Не маючи жодних гарантій, що вони у 2017 році (максимум початок 2018 року) збережуть свої депутатські крісла, вони намагаються максимально використати «депутатський важіль». Депутати на останній сесії зупинили інвестиційні проекти мерії, виділення земельних ділянок УГКЦ. Цим вони вже прямо натякають, за свої голосування вони хочуть винагороду. І не обов’язково грошима. Для прикладу бізнес депутатів з фракції «Самопоміч» (переважно рекламний) на пряму зав’язаний на мерію та особисто Сергія Надала. Тому вони ставлять вимогу недоторканості власного бізнесу у наступні роки. Бізнес-депутати від «БПП» також вимагають преференцій для власного бізнесу зі сторони міського голови.

Простіше кажучи, діючі депутати ТМР вже зараз думають, як їм жити у 2017 році вже без депутатських мандатів, але з старим мером і новими депутатами.

Чому мер Тернополя дозволив створити «зелену коаліцію»

Залишається зрозуміти позицію міського голови Тернополя Сергія Надала. Очевидно, він мав достатньо можливостей приструнити депутатів, взяти ініціативу у свої руки. Однак, цього не зробив. Таку поведінку міського голови можна пояснити декількома причинами.

Перша. Він теж розуміє, що нові місцеві вибори не за горами. І йому просто не цікаво входити у конфлікти з цим депутатським складом. Сергій Надал готується працювати вже з новою міською радою Тернополя. Його великий рейтинг і вплив у Тернополі дозволить йому прямо впливати на вибори міських депутатів, допомагати пройти своїм.

Друга. Сьогодні Надалу не потрібно брати участь у жодних сумнівних рішеннях міської ради, тим більше у тих, які мають корупційну складову. За міською пильно слідкує і Генпрокуратура і НАБУ. У теперішній ситуації будь-який корупційний скандал у міській раді не вплине на ставлення до нього тернопільської громади.

Третя. Він добре розуміє, що управлінця при владі позиціонують його справи у секторі господарки, а не розбірки та війни з депутатами. За відомим філософом Макіавелі ідеальний правитель – це той, якого не боїться, а поважає його громада. Виконує обіцянки. Ймовірно, саме цією філософією керується міський голова.

Таким чином, міський голова дозволив на деякий час у міській раді попрацювати «зеленій коаліції» (долларова купюра також зеленого кольору) з контролем за основними комісіями, в тому числі й земельною. Чи вдасться він до «конреволюції» ще до виборів. Час покаже.

Антон Веселий