Головна Політакценти Депутати міської ради нарешті знайшли компроміс?

Депутати міської ради нарешті знайшли компроміс?

Продовження п’ятнадцятої сесії Тернопільської міської ради 26 червня пройшло без блокування, бійок та тілесних ушкоджень. Представники ВО «Свободи», як і під час минулих пленарних засідань, були готові до блокування приміщення. Та цього разу все обійшлося, оскільки троє депутатів, яких виключили із партії просто не з’явилися на сесію. Натомість, свободівці та представники інших партій, вирішили домовитись про спільну роботу.

Пленарне засідання розпочалося із півгодинним засіданням. В залі зареєструвалося 30 депутатів. Перед тим як перейти до розгляду питань міський голова Сергій Надал, озвучив отриману від ВО «Свобода» заяву. У ній зазначалося, що у квітні за рішенням фракції з неї були виключені троє депутатів: Іван Сороколіт, Ігор Турський та Роман Навроцький. Після того перейшли до порядку денного засідання. Другого червня розглянули майже тридцять питань: десяток додаткових і 18 з порядку денного. Тож залишалося ще понад 170 проектів рішень, в основному земельних. Перед початком роботи до нього було внесено ще декілька питань, які потребували розгляду. А після затвердження порядку денного Володимир Місько зачитав спільну заяву від усіх фракцій міської ради. Власне, у ній і йшлося про те, що тернополяни не повинні страждати від політичних суперечок всередині ради, тому всі депутатські фракції ТМР братимуть участь у голосуваннях щодо питань пов’язаних із забезпеченням функціонування міста. Насамперед тих, які гарантують виконання програм розвитку та фінансування соціально-економічних програм. Утім, співпраця можлива тільки за певних умов.

«Ми, депутати ТМР, наполягаємо на глибокій перевірці усіх питань пов’язаних з передачею комунальної землі особливо у випадках, де виник великий суспільний резонанс, – зачитав Володимир Місько. – Такі питання мають бути детально вивчені відповідними профільними комісіями за участі громади, і лише після цього винесені на розгляд сесії.

Спільним рішенням депутатських фракцій пропонується зняти із порядку денного всі наступні проекти, пов’язані із «земельними» питаннями та доопрацювати їх до наступної сесії.

Депутати всіх фракцій ТМР наголошують на тому, що політичні дискусії не повинні ставати на заваді виконання поточної роботи органом місцевого самоврядування. Усі політичні сили представлені у міській раді мають відмовитися від інформаційних маніпуляцій, як методу тиску на депутатський корпус.

Будь-які політичні конфлікти мають вирішуватись виключно в законній площині та не перешкоджати діяльності депутатів міської ради.».

Таким чином усі «земельні» питання були зняті з розгляду сесії. Щоправда, міський голова, виносячи пропозицію на голосування, зазначив, що вони мають бути доопрацьовані у найближчі 7-10 днів і потім треба буде терміново скликати наступну сесію, щоб розглянути проекти рішень, які стосуються земельних питань.

Розібравшись із порядком денним, розглянули одне питання, яке залишилось з минулого разу і декілька додаткових. Також вислухали депутатські заяви і запити. Торкнулись і проблеми реконструкції і побудови котелень на торфі. Присутні тернополяни з вулиці Київської вкотре наголосили, що будова їхньої котельні ведеться незаконно, що це дуже шкідливо для довкілля та здоров’я людей, що екологічної інспекції на будівництво не має, і що у Європі вже відмовляються від твердопаливних котелень. Натомість, директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак заначив, що все відбувається в рамках закону і що дотримані усі державні будівельні норми, і якщо пізніше не буде дозволу на викиди від екологічної інспекції, то котельня не буде працювати. Депутат Михайло Сиротюк запропонував на наступну сесію винести на розгляд проект рішення про заборону будівництва котельні на Київській. А Вікторія Шараськіна подала депутатський запит щодо заборони зведення котельні на торфі на вулиці Франка,16. Як продовження, депутат Юрій Штопко запропонував додати до цього запиту ще 5 котелень в інших районах міста. У результаті 23 депутатів проголосували за те, щоб будівництво котелень на торфі в місті призупинити до з’ясування всіх проблемних моментів. На цьому годинне пленарне засідання завершилось і міський голова оголосив 15-ту сесію міської ради закритою.