Головна Політакценти Депутати Жолобівської сільської ради Кременецького району виступили проти заповідання потужного джерела питної...

Депутати Жолобівської сільської ради Кременецького району виступили проти заповідання потужного джерела питної води у селі

Зважаючи на значну водорегуляторну, еколого-освітню та господарську роль джерел, протягом останніх років багатьом з них на території області надано статус гідрологічних пам’яток природи місцевого значення. Серед них: ,,Джерело Пресвятої Богородиці”, що при в’їзді у с. Озерна Зборівського району, ,,Джерело Пресвятої Трійці” у смт Велика Березовиця Тернопільського району, ,,Джерело ,,Корито” у м. Кременець, ,,Вишгородське джерело” у с. Вишгородок Лановецького району, ,,Дідова криниця” у с. Прошова Тернопільського району, ,,Джерело в урочищі ,,Бровар” у с. Броварі Бучацького району, ,,Джерело Дзюрудло” та ,,Джерело Прало” у с. Джурин Чортківського району, ,,Джерело Безодня” та ,,Джерело ,,В загороді” на території Чернелево-Руської сільської ради Тернопільського району, ряд інших. В цілому в області віднесено до природно-заповідного фонду понад 55 джерел, на розгляді в управлінні перебувають ще біля 25 пропозицій від органів місцевого самоврядування, громадських організацій, жителів сіл про заповідання джерел.

Відрадно те, що жителі населених пунктів самі звертаються до управління з клопотаннями про надання джерелам статусу гідрологічних пам’яток природи. Так, в обласній раді перебувають матеріали про оголошення гідрологічною пам’яткою природи ,,Джерело Божої любові” джерела у с. Кип’ячка Тернопільського району за поданням жительки цього села Чорнописької Н.М.

На жаль, не всі громадяни та органи місцевого самоврядування з розумінням відносяться до охорони природних ресурсів рідного краю, у тому числі джерел. Так, управлінням екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з науковими співробітниками національного природного парку ,,Кременецькі гори” обстежено джерело питної води у с. Жолоби Кременецького району. Вода джерела чиста, прохолодна, має добрі смакові якості. Біля джерела здійснено каптажні роботи, змонтовано водозбірник, встановлено трубу, з якої вода витікає у жолоб. Місцеві жителі посвячують біля джерела воду на Водохреще.

Зважаючи на значну природоохоронну, водорегуляторну, еколого-освітню, історико-культурну, господарську та естетичну цінність джерела Жолобівській сільській раді було запропоновано погодити віднесення даного джерела до природно-заповідного фонду. Проте рішенням Жолобівської сільської ради від 13 липня 2017 року №268 відмовлено в організації гідрологічної пам’ятки природи ,,Джерело в Жолобах”.

Така позиція місцевих депутатів іде в розріз з державною екологічною політикою, зокрема в частині охорони і збереження джерел особливо в умовах глобальних кліматичних змін і настання періоду маловоддя. Адже виходи на поверхню підземних водоносних горизонтів є джерелами чистої питної прісної води для місцевих жителів, що підтверджується в останні досить спекотні роки. Такі джерела підлягають особливій охороні, їм першочергово надається статус об’єктів природно-заповідного фонду.

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації продовжує роботу щодо виявлення і заповідання потужних джерел на території області. Це важливо тому, що їх заповідання є особливо актуальним в умовах посилення техногенного навантаження на природне середовище.