Головна Політакценти Дві гонорові громади чхали на неспроможних чиновників і вирішать проблему оплати з...

Дві гонорові громади чхали на неспроможних чиновників і вирішать проблему оплати з садочками самостійно

дитячий садок Тернопіль

дитячий садок Тернопіль13 грудня у міській раді Тернополя повідомили добру новину. Питання відшкодування вартості відвідування дитсадків Тернополя іногородніми майже вирішене. Мерії вдалося домовитися з керівниками ОТГ та Тернопільського району щодо питання про відшкодування вартості відвідування тернопільських позашкільних та дошкільних навчальних закладів дітьми не з Тернополя. І в той момент, коли вже запрацювала «дорожня карта» з вирішення проблеми, голова Тернопільської районної ради вирішив все таки зманіпулювати долями людей заради власних політичних інтересів та інтересів його партії.

До історії питання

Впродовж двох тижнів у Тернополі працювала робоча група щодо відшкодування вартості відвідування тернопільських позашкільних та дошкільних навчальних закладів іногородніми дітьми, у яку входили працівники міської ради, Тернопільського району та ОТГ. Під час роботи була окреслена «дорожня карта» з вирішення даної проблеми. 

Загалом позашкільні та дошкільні навчальні заклади відвідує 1538 іногородніх дітей. З них 674 – це діти з переліку тих пільгових категорій, яких міська рада Тернополя урівняла в правах з дітьми, які зареєстровані у місті. Це діти працівників міських комунальних установ та закладів, підприємців, які сплачують податки у Тернополі, учасників АТО. Відтак вони за відвідування позашкільних та дошкільних навчальних закладів у Тернополі сплачувати не будуть. 

Ще 130 дітей батьки вже зареєстрували у Тернополі. 

Також домовлено, що з головами Байківецької та Великогаївської громад, з яких 71 дитина відвідує тернопільські дитсадки та позашкільні навчальні заклади, буде підписано договір про міжбюджетні трансфери.

Залишається питання лише щодо 303 дітей-жителів Тернопільського району. Однак й тут керівництво Тернопільського району заявило, що вони самостійно будуть проводити роботу з батьками цих дітей, щоб ці діти відвідували районні дитсадки. А у випадку, якщо батьки категорично відмовляться, тоді районний бюджет буде виділяти кошти Тернополю. Як кажуть процес пішов.

«Візьми і зроби» по-тернопільськи

Однак, несподівано палки в колеса вирішив запхати голова Тернопільської районної ради, який представляє партію «Самопоміч» Андрій Галайко.

«Головний депутат» району заявив, що Тернопільський район не отримував додаткових коштів на дітей, тому не буде переховувати кошти у бюджет Тернополя за навчання своїх дітей у тернопільських дошкільних навчальних закладах, а цифри, скажемо прямо не малі. В місяць з кишень звичайних тернополян треба оплатити 360 тис.грн. за цих дітей з району. В рік ця сума складає більше чотирьох мільйонів гривень, за які можна було б поремонтувати додатково 5-7 дворів тернопільських багатоповерхівок. 

Тут не було б нічого дивного, якби голова Тернопільської районної ради не був обраним від «Самопомочі». 

Однак, саме «Самопоміч» була однією з ініціаторів процесу децентралізації. З гаслом сильних громад у результаті децентралізації партія йшла на місцеві вибори. Народні депутати від «Самопомочі» голосували всі закони щодо впровадження децентралізації. В тому числі й за оновлений Бюджетний кодекс та зміни до закону України «Про місцеве самоврядування». Цей закон передбачає, що органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечувати освітні послуги. Якщо вони не в змозі цього зробити на своїй території, то повинні укласти трансферну угоду з громадою того населеного пункту, де навчаються діти. 

Таким чином, голова Тернопільської обласної ради від «Самопомочі» публічно закликав бойкотувати закони, які ж ініціювали його однопартійці.

Гроші на дітей є

Також не витримує критики, апеляції представника «Самопомочі» Галайка, що район не отримав додаткових коштів на дітей.

У рамках децентралізації держава передала в місцеві бюджети 60% податку на доходи осіб, весь єдиний податок підприємців, податок на землю та нерухомість. Більше того, Тернопільський район отримує так звану базову дотацію. Тобто держава з центрального бюджету перераховує кошти тим районам, бюджет яких найменший. Відбувається вирівнювання бюджетів. Це відбувається для того, щоб «бідні» райони не заявляли про відсутність коштів на захищені соціальні статті. У тому числі й на освітні послуги для своїх громадян. 

Підсумовуючи, можна прийти до висновку, що голова Тернопільської районної ради або просто не орієнтується в українському законодавстві та операціях між центральним та районним бюджетами. Тобто є випадковою людиною на цій посаді. Або він свідомо політизує це питання, маніпулюючи долями людей.

Для чого це «Самопомочі»?

Рейтинг партії «Самопоміч» на Тернопільщини опустився майже до нуля. Люди вже не розуміють навіщо їм голосувати за політиків, які використала гасло «Візьми й зроби» буквально – для самозбагачення. Тому для обласного осередку партії «Самопоміч», щоб знову потрапити у місцеві раді потрібні нові ідеї та політичні скандали. І вони їх активно шукають. Замість того, щоб працювати спільно в рамках закону і вирішити питання з фінансуванням дошкільної освіти, «Самопоміч» намагається перетворити його на велику політику. 

Залишається сподіватися, що керівництво Тернопільської районної державної адміністрації не піддасться на політичні провокації «Самопомочі» та продовжить реалізовувати дорожню карту, узгоджену під час роботи спільної комісії.

Микола Савченко