Головна Політакценти Гройсман у Тернополі пообіцяв що українці житимуть довго і щасливо

Гройсман у Тернополі пообіцяв що українці житимуть довго і щасливо

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 20 липня завітав до Тернопільської області з робочим візитом. Упродовж дня у нього насичена програма: участь у форумі з питань реформи з децентралізації, знайомство з господарською діяльністю місцевих підприємств, закладення капсули під будівництво центру веслування та водних видів спорту “Водна арена “Тернопіль”.

Форум “Децентралізація – основа формування ефективної системи управління та місцевого розвитку” проходить у навчально-оздоровчому комплексі “Червона калина” Тернопільського державного медичного університету ім. І. Горбачевського. Триватиме він до кінця дня 20 липня. Володимир Гройсман був присутній тільки на початку заходу. У своєму виступі він зазначив, що про результати децентралізації на Тернопіллі розповідатиме голова облдержадміністрації Степан Барна та перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода. Сам же коротко означив суть децентралізації.

«Я тут разом з вами оскільки глибоко переконаний у тому, що це надзвичайно важлива подія – сьогоднішній форум, – сказав Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України. – Три роки децентралізації – це той період коли ми можемо підбивати певні підсумки. Сьогодні нас об’єднує ідея, ідея заможної, сильної економічно, розвиненої країни. Спираючись на власний досвід у місцевому самоврядуванні стверджую, що без належного рівня розвитку місцевого самоврядування, а це означає місцевої ініціативи, неможливо побудувати успішну державу. Ніколи централізована країна не буде успішною, тому що вона пригнічує в першу чергу систему управління централізовано, пригнічує ініціативу, ініціативу, яка має народжуватися знизу. Ця ідея і була рушійною, коли я прийняв рішення іти працювати в уряд в 2014 році. Ті люди, які сьогодні тут перебувають, справжні лідери і справжній актив нашої держави, який може робити зміни, більше того, робити практичні зміни, і ми маємо результат. Ми створили інструменти для об’єднання територіальних громад, фінансові і податкові можливості для розвитку громад. У 2016 році, порівняно з 2014-м, бюджети місцеві зросли на 100 мільярдів гривень. Це ресурси, які автоматично розподіляються вниз, які потребують розумного інвестування для того, щоб змінювати якість життя людей на місцях. Я глибоко переконаний у тому, що це тільки початок, але вже сьогодні можливо сказати: «Не дивлячись на труднощі, ми маємо успіхи», і те, що ми зібралися у цій залі це свідчення успіху. Для мене це ще й особистий успіх том,у що 1 квітня 2014 року я запускав цю реформу спільно з експертами, з місцевим самоврядуванням. Це була ідея, яка сьогодні визнається багатьма, як одна із найуспішніших реформ в Україні, але треба йти далі.»

Також Володомир Гройсман озвучив п’ять пріоритетів, яких необхідно дотримуватися у майбутньому: завершення процесу об’єднання територіальних громад; відпрацювати модель територіальної громади на субрегіональному рівні; спільно, знизу, робити секторальні реформи – в освіті, охороні здоров’я, культурі тощо; місцевий економічний розвиток; включеність громадян у прийняття рішень.

«Перед нами стоїть надзвичайно велике завдання, історичне, я би сказав, – підсумував Прем’єр-міністр. – Зробити Україну успішною країною. У нас є для цього абсолютно все: людський капітал, ресурси. Якщо ми правильно почнемо це використовувати, ми у межах 10 років будемо економічно сильною державою, соціально справедливою, українці будуть жити довше, якісніше і заможніше.».