Головна Політакценти «Гра престолів» по-тернопільськи: керівником області може стати громадський активіст

«Гра престолів» по-тернопільськи: керівником області може стати громадський активіст

Поки країна із завмиранням очікує інавгурації новообраного президента, у обласних адміністраціях «збирають манатки» губернатори з команди екс-президента. За законом вони стають безробітними, щойно новий гарант отримує повноваження. Очільник Тернопільщини Степан Барна вже давно заявив, що не триматиметься за крісло, коли піде Петро Порошенко. На рівні області за посаду голови ОДА розгорілася «Гра престолів», щойно Порошенка у першому турі підтримало мало громадян, пише БезТабу

 

Раніше Без Табу писало, що претендентів на головування в «білому домі» є 6. Та зараз коло претендентів на посаду голови Тернопільської облдержадміністрації звузилося.

Радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол заявив, що керувати областю не планує. Іван Чайківський зосередив роботу на розвитку «Аграрної партії України», заступником керівника якої він є, і ймовірність того, що він примкне до команди Зеленського, низька. Ще одним відомим гравцем на політичній арені Тернопільщини є Віталій Цимбалюк, але його близькість до «Батьківщини» стоїть на заваді становленню губернатором від Володимира Зеленського.

Малоймовірними претендентами на пост як були так і залишаються голова Регіональної Ради підприємців Тернопільської області Володимир Гевко і керівник виборчого штабу «Зе» Ігор Жмінка.

Водночас шанси у шостого претендента очолити область збільшилися. Громадський активіст Ігор Василів, який раніше очолював Тернопільський осередок ВО «Автомайдан», 17 травня подав декларацію про доходи за 2018 рік як КАНДИДАТ НА ПОСАДУ. На сайті Національного агентства з питань запобігання корупції можна побачити, що нині він має статус приватного підприємця. Однак, схоже, ненадовго.

Про те, що Ігор Василів здобув перевагу у боротьбі за крісло голови Тернопільської ОДА, свідчить і тісне спілкування з наближеними до Володимира Зеленського людьми, і системне «мочилово» Степана Барни впродовж чи не всієї його каденції.

 

Так, Василіва пов’язує багаторічна дружба і співпраця в «Автомайдані» із Олексієм Гриценком ­- зведеним братом Дмитра Разумкова. Останній, нагадаємо, є головним радником новообраного президента та фактично «обличчям» Зе команди.

Також громадський активіст спілкується із Галиною Янченко. Вона є не просто відомою громадською діячкою та екс-депутатом Київради, а й експертом з антикорупційних питань в команді Володимира Зеленського. Василів та Янченко співпрацювали у Раді громадського контролю при НАБУ.

Також наш кандидат помічений з іншими «антикорупційними радниками» команди Володимира Зеленського: Олександром Лємєновим і Віталієм Шабуніним.

Цікаво, що навіть із ймовірним очільником Львівської обласної ради (а нині опозиційним народним депутатом) Володимиром Парасюком, Василів теж близький.

При таких розкладах ймовірність, що очолить тернопільський «білий дім» саме громадський активіст, дуже висока. Тут сприяють і міцні зв’язки з людьми новообраного президента, і загальна політика Володимира Зеленського приводити «нові обличчя» у політику.