Головна Політакценти «Вільні люди» пропонують переписати Конституцію України

«Вільні люди» пропонують переписати Конституцію України

Здійснити економічну деокупацію, протидіяти реваншистсьмим силам у політиці та зберегти державу мають наметі представники Всеукраїнської мережі «Вільні люди». Детальніше про діяльність мережі розповів голова Всеукраїнської мережі «Вільні Люди», народний депутат України Андрій Левус у Тернопільському прес-клубі 28 квітня.

«Зараз Україна перебуває у зоні політичної турбулентності – каже Андрій Левус. – Це коли йде війна всіх проти всіх: війна між олігархами, між політичними силами, в тому числі і патріотичного спрямування, війна, в якій ми можемо втратити державу. За цією всією метушнею, яка вже переходить у клоунаду, виходить за рамки державницької політики, йде інформаційна війна, у якій руйнуються основи державності. З одного боку це реваншистські сили – опозиційний блок Медведчука, Льовочкіна, які працюють з великими олігархами, і які прагнуть повернути собі владу яку, вони втратили внаслідок революції. З іншого боку бачимо широкий спектр патріотичної опозиції – «Батьківщина», «Самопоміч», Ляшко і нові антикорупційні політичні сили, які іноді ставлять справедливі питання, але їхня критика є руйнівною і ставить під загрозу основи державності. А президент і його оточення не докладають необхідних зусиль для того, щоб знищити реваншистські сили і головне знищити олігархічні сили, олігархів і «ходимо» по замкнутому колу.».

Кардинально змінити ситуацію та врятувати країну, на думку Андрія Левуса, можуть нові правила гри. Йдеться про формування нової Конституції України.

«25 травня хочемо провести Національний форум за участю різних авторів, які написали проекти Конституцій, політичних сил, демократичного корпусу, експертів, – повідомив Андрій Левус. – Такий форум буде зібраний і в Тернополі з тим, щоб вийти з ідеєю нової Конституції. Чому це важливо зараз? Тому, що нам треба нові правила гри у державі. Якщо ці правила гри не змінювати, то ми станемо на ті ж граблі, на які стали у 2005 році після Помаранчевої революції. І все це закінчиться розчаруванням, скандалами, новими виборами, а в кінці – реваншем і приходом до влади проросійських сил. Для того, щоб цього не відбулось, поки є ще можливість говорити, поки суспільство обурене, незадоволене і розчароване, але не дійшло до критичної межі коли може боротися в масових акціях протесту, які точно будуть використані спецслужбами Російської Федерації та іншими силами, то краще не заходити на цю територію, а на березі сісти і домовитися про те за що виступала українська революція – за парламентсько-президентську республіку. Не може бути дво-тривладдя у державі, не може президент одночасно займатися економікою, господаркою. Окремо є Уряд, є Парламент та інші органи. Ми вважаємо, що президент має бути головнокомандувачем, представляти державу на міжнародній арені і бути гарантом Конституції. Під це йому треба чітко написати повноваження – це Мінооборони, ЗСУ, СБУ, розвідки, участь у призначенні генпрокурора та Міністерство закордонних справ і крапка. І це треба записувати в новій Конституції. Все інше формується Парламентом – коаліція, Уряд, і Уряд відповідає за соціально-економічний розвиток держави. В іншому випадку маємо те що є зараз: боротьба за впливи, державні потоки, державні корпорації тощо.».