Головна Політакценти Віктор Овчарук: «Тернопільська область може стати однією із провідних щодо залучення іноземних...

Віктор Овчарук: «Тернопільська область може стати однією із провідних щодо залучення іноземних інвестицій»

Сьогодні, 30 жовтня, у приміщенні обласної ради відбулася презентація нових інструментів для залучення інвестицій на Тернопільщині.

 Ключовою темою для обговорення став пілотний проект «Розвиток інституційної спроможності в залученні інвестицій на регіональному рівні: Тернопільська область», який створить умови для розвитку економіки області та залучення інвестицій.

Зокрема, у рамках проекту розробляється сучасний інвестиційний веб-портал Тернопільської області, здійснюється супровід розроблення Концепції та створення індустріального парку в м. Чортків, проводиться оцінка потенційних інвестиційно-привабливих земельних ділянок та оперативне поширення інформації про них серед іноземних інвесторів.

Окрім цього, здійснюється аналітичне дослідження та визначення інвестиційно-привабливих галузей економіки, підвищується фаховість працівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо супроводу інвестора (семінари, тренінги), консультаційна підтримка та розвиток Агенції регіонального розвитку, проводиться інформаційно-рекламна кампанія про потенціал Тернопільщини серед потенційних інвесторів.

З вітальним словом до учасників презентації звернувся голова обласної ради Віктор Овчарук:

– Ще з часів Джона Мейнарда Кейнса в економіці визначено, що одним із найважливіших факторів, який активно впливає на ринок праці та зайнятість населення є інвестиційна сфера. З огляду на це, для нашого регіону дуже важливим є залучення іноземних інвестицій як одного з найефективніших механізмів розвитку та діяльності місцевої економіки. Необхідність залучення саме іноземних інвестицій передбачена зниженням інвестиційної активності вітчизняних підприємств, необхідністю технічної та технологічної модернізації як виробництва, так і всієї ринкової інфраструктури, потребами впровадження в усі сфери господарського механізму нових методів управління. Зважаючи на це, необхідність вивчення та дослідження основних видів та форм іноземного інвестування є дуже актуальним. Відтак ще у травні 2017 року депутати обласної ради прийняли рішення створити Агенцію регіонального розвитку, співзасновником якої є Тернопільська обласна рада. Основними її завданнями є: формування позитивного іміджу краю, підвищення інвестиційної привабливості Тернопільщини, розроблення та реалізація проектів регіонального розвитку, залучення іноземних інвестиційних та кредитних ресурсів, міжнародної технічної допомоги для розвитку регіону. Адже міжнародні донори традиційно співпрацюють не з державними установами та органами влади, а саме з неприбутковими організаціями та установами, якою і є Агенція регіонального розвитку. Відтак, установа зможе брати участь у міжнародних проектах та програмах, спрямованих на розвиток підприємництва, туризму, створенням індустріальних парків тощо. Одна із багатьох функцій діяльності Агенції – розробка проектів та програм, які підтримуються Державним фондом регіонального розвитку. Ще один важливий аспект – допомога об’єднаним територіальним громадам при підготовці ними різних проектів. Відтак, завдань та функцій в Агенції є багато, і спрямовані вони на одне – розвиток Тернопілля. Переконаний: наша область може стати однією з провідних щодо залучення іноземних інвестицій і реалізація таких сміливих амбіцій перш за все за Агенцією. У свою чергу обласна рада підтримуватиме усі починання, – зазначив Віктор Овчарук.

До слова, Агенція регіонального розвитку працює над залученням інвестицій в економіку області, ресурсів міжнародної технічної допомоги та фінансових організацій, створенням умов для розвитку бізнесу, підготовкою бізнес-планів як для області в цілому, так і для регіонів. Також ця некомерційна установа бере участь у міжнародних програмах та проектах.