Головна Політакценти Відкликання депутатів затягується

Відкликання депутатів затягується

Процедура відкликання трьох депутатів міської ради Івана Сороколіта, Романа Навроцького та Ігоря Турського за народною ініціативою триває у Тернополі. Справа дійшла уже до Тернопільської міської виборчої комісії, яка має перевірити законність цієї процедури. Тим часом представники ВО «Свобода» вкотре нагадали, чому ж виключили цих депутатів зі складу партії, а потім і фракції у міській раді, і вимагають, щоб вони склали свої мандати. Про це йшлося на прес-конференції 22 червня.

Олег Сиротюк, керівник обласної організації ВО «Свобода» наголосив, що ці троє депутатів за час нової каденції міської ради, тобто півтора року, систематично порушували партійну програму, голосували на сесіях всупереч прийнятим фракцією рішень. Як доказ зачитав перелік із декількох десятків питань, які розглядали на пленарних засіданнях, і за які не голосували Сороколіт, Турський і Навроцький.

«Ми несемо відповідальність за цілий ряд системних речей, які вчинялися цими депутатами всупереч партійній програмі, виборчій програмі, спільній програмі дій, яка була у депутатів фракції ВО Свобода у ТМР, -зазначив Олег Сиротюк. – Тому були прийняті відповідні організаційні рішення. Ключова річ, яка стосується діяльності будь-якої фракції «ВО Свобода» чи в обласній чи в міській раді – це узгодження позицій і спільні голосування за проекти рішень і питання, які виносяться на розгляд, які відповідають передвиборчій програмі, стратегії діяльності організації у місцевих радах і йдуть на користь територіальної громади.».

Його слова доповнила і Марія Чашка, член Політради ВО «Свобода».

«Коли аналізувала документи по голосуванню цих трьох депутатів, то намагалася зрозуміти причини таких вчинків, – каже Марія Чашка. – Не могла зрозуміти, як можна не голосувати за виділення приміщення для реабілітації дітей інвалідів, за надання приміщення організації дітей-інвалідів «Дитина». Я не могла знайти причини чому ці депутати не голосували за зазначені важливі соціальні питання. Потім почала аналізувати інші питання, які взагалі мене вразили неймовірно, тому що це те, що болить найбільше: тричі ставилося на голосування питання про виділення земельних ділянок учасникам АТО і всі три голосування ці депутати не голосували, не голосували за вшанування героїв російсько-української війни і захисту національних інтересів, про відзначення у 2017–му році в Тернополі 75 річниці утворення УПА, про заборону використання зовнішньої реклами інформаційних вивісок з використанням слів «Росія», «Російська федерація». Але точкою неповернення, після якої я вирішила, що не такі депутати мають бути висунуті від ВО «Свобода», для мене стало не голосування за проект звернення щодо визнання окупації території України Російською Федерацією.»

На прес-конференції були присутні і виборці, які стали на захист трьох депутатів, яких хочуть позбавити мандатів. Люди постійно перебивали доповідачів, обурювалися тим, що вони говорять. Зокрема, зазначали, що підписи за відкликання у них ніхто не збирав, а збирали їх на зупинках і взагалі в інших виборчих округах міста. Говорили, що керівництво партії чинить незаконно, оскільки виборці задоволені роботою депутатів і не хочуть, щоб їх відкликали. Зазначали, що варто оприлюднити аналіз голосувань не тільки по цих трьох депутатах, а взагалі депутатів всієї фракції і тоді виявиться, що інші також голосували всупереч програмі партії, зокрема, в частині видачі дозволів на будівництво у зелених зонах.

Після прийнятих керівництвом партії про виключення зазначених депутатів із ВО «Свобода» і з фракції у міській раді, перейшли до процедури відкликання. Ініціював її Василь Габор, заступник голови ТОО ВО «Свобода».

«Мною, як виборцем, були ініційовані збори виборців, збори громади Тернополя, – зазначив він. – Це були виключно збори виборців по багатомандатному виборчому окрузі, і на них були прийняті рішення про відкликання депутатів Турського, Сороколіта, Навроцького із займаних ними посад депутатів міської ради. Було створено ініціативні групи, які займалися збором підписів по місту Тернополю, і на окрузі в тому числі, про відкликання. Ці підписи і всі необхідні документи були подані до виборчої комісії.».

Завдання Тернопільської міської виборчої комісії перевірити правильність усієї процедури відкликання, чи відповідає вона тому, що прописано у законі «Про статус депутатів місцевих рад”. На жаль, було скликано вже три засідання комісії, але жодне із них не відбулося через відсутність кворуму. Третє засідання мало відбутися 22 червня, але прийшло тільки семеро із 18 членів комісії. За спільним рішенням присутніх, наступне засідання перенесли на 26 червня. Зазначимо, що дотримання процедури відкликання депутатів члени комісії мають перевірити до сьомого липня.

До речі, під час прес-конференції Олег Сиротюк зазначив, що якщо не відбудеться і третє засідання, то 23 червня вони окреслять ті кроки, які будуть вживати для того, щоб в Тернополі виборче законодавство і законодавство місцеве дотримувалося представниками різних політичних сил, які представлені у виборчій комісії.