Головна Політакценти Вишнівецька громада уже має партнерів у Польщі, Естонії і Литві (фото, відео)

Вишнівецька громада уже має партнерів у Польщі, Естонії і Литві (фото, відео)

Делегація із польського міста Ковари побувала у Вишнівецькій об’єднаній територіальній громаді (ОТГ). Йшлося, насамперед, про обмін досвідом і будівництво планів на взаємовигідну співпрацю між регіонами у різних сферах.

  • Якби в Україні розпочали реформи 28 років тому, то ми би вже давно забули про цілу низку своїх проблем, – каже голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець. – Оскільки цього не сталося і ми втратили багато часу, то мусимо нині наздоганяти країни, що випереджають нас за розвитком. Однією із таких є, зокрема, Польща. У поляків нам дійсно є чому повчитися. Якщо є така нагода, то ми її використовуємо.

До речі, гості не впустили можливість краще познайомитися із Вишнівцем і його «родзинками». У цьому немає нічого дивного, адже історії України і Польщі, особливо на теренах Західної України, дуже міцно переплетені. Тож для поляків провели спеціальну екскурсію Вишнівецьким палацом, який вважають перлиною Тернопілля.

https://youtu.be/hXLB0Phl3rU

Окрім того, їм показали кілька об’єктів благоустрою, зокрема, новий сучасний стадіон, збудований з нуля кілька років тому. Принагідно свої вміння гостям там продемонстрували учасники двох місцевих танцювальних колективів – «Лілія» та «Орхідея». Діти радо влаштували танцювальний флешмоб і подарували гостям традиційний коровай.

«Сподіваємося, що наш досвід вам допоможе»

Представники Вишнівецької ОТГ і міста Ковари зауважили, що мають намір спільно попрацювати над проектами щодо збереження і розвитку місцевої культури та історичної спадщини. Зокрема, поляки можуть поділитися багатим досвідом розвитку туризму у своєму регіоні. А ще – угода про налагодження співпраці відкриє нові можливості для освітніх закладів в обох громадах – українській і польській. Цьому напрямку навіть присвятили окрему частину перемовин.

  • В вас – чудові діти, – не стримувала емоцій бургомістр м. Ковари Ельжбета Закшевська. – Ми будемо раді налагодити зв’язки між окремими школами, а також вашими і нашими освітянами. Окрім того, плануємо й обміни групами. Наприклад, можемо прийняти у себе ваші творчі колективи або спортсменів. Усе покажемо, про все розкажемо. Сподіваємося, що наш досвід вам допоможе, бо ми – дуже схожі.

https://youtu.be/yq05rW3B3j4

Що цікаво, гості із міста Ковари приїхали не з порожніми руками. Окрім комплекту різноманітних матеріалів про свою гміну, Ельжбета Закшевська привезла із собою кілька офіційних листів, на основі яких врешті можна буде скласти і підписати офіційну угоду про співпрацю між Вишнівецькою громадою і містом Ковари.

  • Із першим, ознайомчим візитом до Вишнівецької ОТГ я приїздив торік. Тоді і відбулися перші перемовини із Володимиром Кравцем. Ми передали йому лист про наміри партнерства, – розповідає гетьман Коркового братства Богуслав Войдак. – Тішуся, що ці плани нині реалізовуються. Адже зав’язалися стосунки із Реєстровим братством Тернополя і Корковим братством не так давно, лише 3 роки тому. Відтоді приїжджаю в Україну, як до себе додому. Дуже добре завжди тут почуваюся, бо знайшов друзів і однодумців.

Варто зауважити, що цей візит став можливим завдяки сприянню Тернопільського обласного відділення Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО. Його представники впевнені: в умовах децентралізації розвиток громад багато в чому залежить від голови ОТГ та настрою місцевих жителів. Побаченим у Вишнівці, а також домовленостями із Володимиром Кравцем експерти цілком задоволені.

Підзаг: «Ми вже маємо партнерів в Естонії та Литві»

Володимир Кравець зауважив, що поляки – не єдині партнери Вишнівецької громади. Хороші відносини молодій ОТГ вдалося налагодити із представниками трьох країн.

https://youtu.be/Ld81ykbrcuQ

  • У нас відбувається співпраця не лише із Польщею, ми вже маємо партнерів в Естонії та Литві, – уточнює він. – Зокрема, ми вже маємо великий досвід співробітництва із ними в освіті. Адже представники наших педагогічних колективів їздили до Естонії. Так само їхня делегація приїжджала до нас. Вони оглядали наші школи, були на уроках, дивилися, як в нас відбувається навчання. Думаю, що це було дуже корисно для розвитку нашої громади.

https://youtu.be/zQHgOlMoplU

Але цим взаємовигідна співпраця із партнерами не обмежується. Нагадаємо, завдяки співпраці із міжнародним Центром ЮНЕСКО, що налагоджує і розвиває зв’язки між Україною та іншими державами, вишнівчани, а точніше – їхня місцева пожежна команда отримала спеціальний повнопривідний автомобіль.

https://youtu.be/Dq0-iMEeMVI

  • Знаю, що він уже захищає від лиха не лише вашу громаду, а й сусідні населені пункти, – каже представник Тернопільського обласного відділення Міжнародного центру впровадження програм ЮНЕСКО Юрій Семенюк. – Тепер ми допоможемо вам подбати про належне забезпечення інших потреб місцевих жителів, зокрема, щодо якісних медичних послуг.

Позитивні результати для громади, на думку Володимира Кравця, дає і співпраця з Агентством США із міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (Програма DOBRE).

https://youtu.be/ZmL3JU9OI2A

  • Працівники апарату вже проходили навчання і відвідували різноманітні освітні заходи, брали участь у навчальних турах тощо, – розповідає Володимир Кравець. – За підтримки експертів ми розробили Стратегію сталого розвитку Вишнівецької ОТГ на 2018-2026 рр. Цей документ має надважливе значення для подальшого економічного та соціального зростання нашої громади. Окрім того, наші працівники відвідали багато різних навчальних заходів і форумів, що проходили під егідою Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування, завдяки програмі ULEAD з Європою / ULEAD with Europe. Такий досвід – неоціненний!

До речі, нещодавно Вишнівецька ОТГ стала членом Асоціація міст України. Це також сприяє пришвидшенню процесів децентралізації і поширенню успішних практик. Тож уже зроблено багато як у навчанні кадрів, так і в конкретних справах, підкреслив Володимир Кравець.

Надія Новак