Головна Політакценти Вибори до громад проходять мляво – мало охочих стати депутатми

Вибори до громад проходять мляво – мало охочих стати депутатми

Станом на 18.00 год 3 жовтня лише у одній із чотирьох громад Тернопільської області зареєстровано один виборчий список кандидатів у депутати та один кандидат на посаду міського голови.

1 жовтня Хоростківська міська виборча комісія зареєструвала першого і поки єдиного кандидата на посаду міського голови від місцевої організації політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» та кандидатів у депутати від цієї ж політичної партії. До комісії також надійшли документи для реєстрації кандидатів у депутати міської ради від таких політичних сил: ВО «Батьківщина», УКРОП, Аграрна партія України, «Патріот», Українська Галицька партія та кандидата на посаду міського голови від ВО «Батьківщина».

Інші три ТВК Тернопільської області продовжують отримувати відповідні документи для прийняття рішень про реєстрацію кандидатів.

Так, до Зборівської міської виборчої комісії надійшли документи для реєстрації кандидатів у депутати та кандидата на посаду міського голови від місцевої організації політичної партії ВО «Батьківщина», а також Зборівська районна організація Аграрної партії України подала на розгляд комісії виборчий список кандидатів у депутати міської ради.

До Лановецької міської виборчої комісії подав документи для реєстрації лише один кандидат – самовисуванець на посаду міського голови.
До Саранчуківської ТВК надійшли документи для реєстрації трьох кандидатів-самовисуванців у депутати сільської ради.

Варто додати, що у Зборівській, Хоростківській та Лановецькій громадах вибори до міських рад проводяться за пропорційною виборчою системою в багато мандатному виборчому окрузі за виборчим списком місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами. У Саранчуківській громаді вибори до сільської ради проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

ОПОРА також нагадує, що відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів 29 жовтня 2017 року, територіальні виборчі комісії до 5 жовтня включно приймають рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації кандидатів.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).