Головна Політакценти «Вердикт Стокгольмського суду показав, що система газопостачання, яку заклав уряд Яценюка, –...

«Вердикт Стокгольмського суду показав, що система газопостачання, яку заклав уряд Яценюка, – правильна», – Роман Заставний

Рішенням Стокгольмського арбітражу відхилено вимогу Кремля про застосування принципу “бери або плати” до НАК «Нафтогаз України». Проблема цієї умови в тому, що Україні не потрібні такі великі обсяги блакитного палива та ще й за найвищою в Європі ціною. До того ж залишки російського газу перепродавати було заборонено.

Такий невигідний для України контракт, перебуваючи на посаді прем’єра, підписала Юлія Тимошенко.

– Знаково, що 2014 року саме уряд Арсенія Яценюка ухвалив правильне рішення – йти до Стокгольмського арбітражу і відвоювати свої позиції у Газпрому, – зазначив однопартієць Яценюка, народний депутат з Тернопільщини Роман Заставний. – Ще один історично важливий крок, прийнятий лідером «Народного фронту», – повна відмова від російського газу. Відтак Кремль втратив можливість для шантажу і примусу України до виконання невигідного контракту, — наголосив депутат.

За словами Романа Заставного, зима 2016-2017 стала першою, яку Україна прожила без краплі газу із Росії, пояснивши це достатніми запасами у сховищах, скороченням споживання і зростанням поставок газу з Європи.