Головна Політакценти «Батьківщина» єднає підприємців

«Батьківщина» єднає підприємців

Як захистити малий і середній бізнес в Україні від недолугих законів, що ведуть його межею виживання до зникнення, і чому це настільки важливо — ось про що говорили підприємці, юристи й економісти під час круглого столу, зініційованого Тернопільською обласною організацією ВО «Батьківщина». Її очільник Степан ГОРУЦ наголосив: «Батьківщина» — єдина політична сила, що підтримує нині підприємців не лише на місцях, а й у Верховній Раді. Тож аби чітко спланувати в цьому напрямку подальші дії, підприємці й експерти зустрілися з депутатами, котрі представляють «Батьківщину» в районних і обласній радах.

Попри те, що понад половину державного бюджету становлять податки малого і середнього бізнесу, влада не чує його представників, — зауважила Ольга КОЛОС, голова Тернопільської районної організації «Батьківщини», директорка ТОВ «Торговий дім «Інтеграл»: «За 2021 рік малий і середній бізнес тільки до місцевих бюджетів сплатив більше мільярда гривень податків. Тож перш ніж ухвалювати закон №1914, що передбачає тотальну фіскалізацію і величезні штрафи за порушення правил користування касовими апаратами, треба було зібрати підприємців за круглим столом, дослухатися до їхніх думок, провести роз’яснювальну роботу, дати їм адаптаційний період. Але маленьких у нас не чують. У нас слухають великий бізнес, бо з ним простіше домовитися».

Позиція «Батьківщини» чітка: держава повинна створити комфортні умови для підприємців, адже вони не чекають від неї преференцій, а заробляють на себе самі й дають змогу заробляти іншим. Якщо економіка розвинених країн опирається на плечі середнього класу, то чому влада України знищує його?

Непокоїть це і Миколу СЛІПЧЕНКА — голову Кременецької районної організації «Батьківщини», директора ТОВ «Дентал Депо», президента Асоціації імпортерів та виробників стоматологічної продукції. Пан Микола вдається до мови цифр, спираючись на дослідження ГО «Інститут соціально-економічної трансформації»: «Впровадження РРО щодо платників єдиного податку другої і третьої груп спричинило, за приблизними підрахунками, додаткове навантаження на цю спільноту в сумі понад 22 мільярди гривень. Це кошти, які майже 800 тисяч ФОПів України повинні витратити на придбання касових апаратів або гаджетів. Сумарні додаткові витрати, зумовлені підвищенням складності облікування і звітності, становитимуть понад 11 мільярдів гривень. Сумарні втрати державного бюджету від цього закону, що начебто спрямований проти тінізації економіки, становитимуть 2—2,5 мільярда гривень».

Микола Сліпченко переконаний: таке законодавство призведе до зменшення кількості ФОПів, їхнього переходу в «тінь» чи в першу групу платників єдиного податку, до звільнення найманих працівників. Отже, закон, покликаний вивести бізнес із «тіні», насправді заштовхує його туди! Аби запобігти цьому, ВО «Батьківщина» зініціювала законопроєкт №6561-3. Є ще два альтернативні «драконівському» №1914 законопроєкти №5866-1 і №6561, проте до голосування вони досі не дійшли.

«Для мене як для підприємця і людини, котра переживає за все, що відбувається в Україні, неприйнятне наповнення бюджету за рахунок штрафів, — наголошує Микола Сліпченко. — Це не той шлях, яким мала б рухатися країна. Правильним шляхом було б дати малому та мікробізнесу спокій».

У тому, що влада знищує сегмент економіки, який приносить у її скарбницю 52 мільярди гривень щороку, вбачає тривожний для нації підтекст голова правління Тернопільської міської ГО «Асоціація підприємців Тернопільщини», керівник Тернопільського міського осередку «Батьківщини» Олег ЗАГОРОДНИЙ: «Думаю, це пов’язано з активною громадянською позицією наших підприємців. Згадаймо Помаранчеву революцію, Майдан, волонтерський рух. Багато підприємців пішли з початком війни на схід.

Варто зазначити, що зароблені гроші підприємці завжди вкладали у розвиток бізнесу. Кому не вистачало — брали кредити. Натомість великий бізнес працює через офшори. Тож депутатам треба ухвалювати закон про офшори, а не знищувати підприємців».

Економістка, юристка, власниця бухгалтерського бюро Наталія КОШУЛЯ на прикладах довела, що деякі норми закону, зокрема в частині кількісного товарного обліку, взагалі позбавлені логіки. Бо навіщо відслідковувати, скільки засобу для укладки волосся витратив перукар на одну зачіску чи скільки композиту використав стоматолог для однієї пломби? Експертка стверджує, що й фахівцеві в новому законі та роз’ясненнях до нього важко розібратися. То що казати про підприємця?

Попри те він, на думку юристки, потужна сила, бо думає: як заробити, заплатити податки, дати заробити іншим і допомогти тим, хто потребує. То що не так із державою, якій не потрібні підприємливі люди, котрі думають?

«В умовах, коли великих не чіпають, а маленьких не чують, маленьким треба гуртуватися і відстоювати свої права, — наголошує Ольга Колос і додає: — «Батьківщина» завжди на боці тих, хто потребує захисту».

Вчора, 8 лютого, депутати фракції ВО “Батьківщина” у Тернопільській обласній раді передали голові облради Михайлові Головку проєкт звернення щодо нормалізації роботи дрібних підприємців, який буде винесено на найближчу сесію найвищого представницького органу області. Основу документа «батьківщинівці» напрацювали в рамках засідання круглого столу. 7 лютого представники команди Юлії Тимошенко на Тернопільщині долучились до акції протесту під стінами обласної адміністрації та підтримавши вимоги підприємців, які були співзвучними із напрацьованим зверненням. Спільно із головою обласної організації ВО «Батьківщина» Степаном Горуцом депутати облради узгодили остаточну редакцію документу, який і передали для розгляду на сесії Тернопільської облради.

«Батьківщина – єдина політична сила, яка не словами, а діями намагається витягнути з податкового зашморгу малий та середній бізнес, – каже депутка обласної ради Любов Бочан. – Ми вимагаємо у Верховної Ради України невідкладно розглянути законопроєкти №5866 та №5866-1. Це дозволить підприємцям, які і так потерпіли від локдаунів та інфляційних процесів, повернутись до роботи і забезпечувати свої родини».