Головна Політакценти Барна грозить позвільняти з посад деяких керівників районів

Барна грозить позвільняти з посад деяких керівників районів

Результати соціально-економічого розвитку Тернопільської області у першому півріччі 2017 року обговорили на засіданні колегії обласної адміністрації 26 липня. Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Галина Воляник доповіла в основному про позитивні моменти. Натомість, голова облдержадміністрації Степан Барна звернув увагу присутніх на проблемні моменти і зазначив, що керівникам районів необхідно працювати над тим, щоб їх усунути. У керівника області були зауваження до спаду обсягів виробництва і реалізації промислової продукції, низьких зарплат та високого рівня безробіття.

«У Гусятинському, Заліщицькому і Кременецькому районі у першому кварталі взагалі не виготовлено жодної літри молока, – каже Степан Барна. – Це або в тіні і не хоче показувати, або якась інша незрозуміла для мене причина.».

Керівник Гусятинської райдержадміністрації Віталій Батіг відповів, що в районі вже не перший рік не виробляють молоко, тому що немає тваринництва. І пояснив, що насправді тваринництво в районі є, але в малих підприємствах, які просто не відображаються у статистиці.

«Треба допомогти розвивати тваринництво в області, – додав Степан Барна. – Яка потрібна допомога від нас? Наступного року мале фермерське господарство має отримати дотації в розрізі України в сумі більше мільярда гривень. Один мільярд буде спрямовано на розвиток сільського господарства, працюємо, колеги.».

Середня зарплата в місяць на одного штатного працівника у січні-травні цього року, за даними департаменту економічного розвитку, становила 5018 гривень. Степан Барна зауважив, що деяких районах нижчі показники: у Заліщицькому – 4290 гривень, Збаразькому – 4223, Підгаєцькому – 4138 гривень. Додав до цього, що не вірить, що у робітники сільськогосподарських підприємств отримують зарплати менше 5-6 тисяч гривень. Тому керівникам районів необхідно працювати у напрямку детінізації. А ще – вирішувати проблему безробіття.

«Ми провели з головами адміністрацій співбесіди і деяким керівникам було надано час для усунення недоліків, прошу всіх працювати у цьому напрямку, – наголосив Степан Барна. – Тепер про найвищий рівень безробіття. У Підгаєцькому, Козівському, Гусятинському, Заліщицькому, Зборівському районах на одне робоче місце претендує 18-26 людей, а в області середній показник – 4. Колеги, має бути стратегія у напрямку створення нових робочих місць. Чи скажете що всі вже виїхали закордон? Пройде півріччя і буду задавати питання. За підсумками цього півріччя ми вже будемо приймати у ближчому часі кадрові рішення. Якщо когось не влаштовує співпраця з правоохоронними органами, поліцією, прокуратурою, територіальними органами державної влади на рівні району, то кажіть зараз або вирішуйте питання.».