Головна Політакценти Апостол назвав умови для успішного проведення земельної реформи

Апостол назвав умови для успішного проведення земельної реформи

Для впорядкування земельної реформи потрібні політична воля, об’єктивні розрахунки і науково обґрунтована потреба земель сільськогосподарського призначення у всіх держпідприємствах, міністерствах, різноманітних установах.

Про це заявив радник з аграрних питань глави Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Михайло Апостол, прокоментувавши зміну в керівництві Мінагрополітики.

«Чи буде політична воля, можливості і бажання залишити свій історичний слід у реформуванні аграрної галузі у нового в.о. аграрного міністра Ольга Трофимцева – побачимо. Бажання і воля можуть бути, але ламати ці тіньові схеми ніхто не дозволить. Хто ж буде рубати курку, яка несе золоті яйця? Попередників весь цей бардак влаштовував зі зрозумілих причин», – написав Апостол у соцмережі.

Він поставив низку запитань щодо використання земель сільгосппризначення, які надані в користування органам влади, громадським організаціям, установам освіти і культури, профспілкам, житлово-експлуатаційним організаціям тощо.

«Це частина айсберга. Адже вся ця земля використовується без відповідних правовстановлюючих документів, а це – несплата податків, орендної плати, «ліва» продукція, продаж за «нал» цієі продукції… Близько 1,5 млн га сільськогосподарських угідь фактично не мають власника, але використовуються, щорічно приносячи мільярдні втрати місцевим бюджетам і мільярдні доходи зацікавленим чиновникам. Чекаємо. Уже два десятки років. Поки що віз на місці», – додав Апостол.