Головна Політакценти Юлія ТИМОШЕНКО: “Не продавайте землю, зачекайте”

Юлія ТИМОШЕНКО: “Не продавайте землю, зачекайте”

Минулого тижня, 2 липня, до Тернополя завітала очільниця ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко. Спершу Юлія Володимирівна вирушила на центральний ринок, для того, аби поспілкуватися з підприємцями, фермерами, котрі торгують продукціє власного виробництва, поцікавитися думкою людей стосовно останніх подій, що відбуваються в нашій державі. А згодом Тимошенко зустрілася з місцевими журналістами.

“З такими візитами я об’їздила вже пів країни. Для чого? Щоб пояснити людям, що коїться в державі, а основне почути їхню думку. До мене підходили підприємці і говорили, що за останні два роки їх, буквально, позбавили права на роботу та й на життя”, – зазначила політик.

Юлія Володимирівна з сумом констатувала, що історії цих маленьких підприємців є жортокою реальністю. Адже у Верховній Раді ухвалили уже десятки законів, підписані президентом, які ціленаправлено знищують середній клас.

Як ми знаємо, з 1 липня набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільгоспземлі. Партія “Батьківщина” активно боролася проти ринку землі, робила усе можливе, що провести референдум.

“Зараз відбувається масштабне обезземелення українців. Ухвалений закон про продаж сільськогосподарської землі у світі немає аналогів. Щоб ви розуміли, ринок, який вводиться в Україні, не дасть жити і працювати фермерам, зберегти людям землі в постійному користуванні. Йдеться не лише про значні території, а й невеличкі городи. Більше того, з першої хвилини, коли відкриють ринок землі, іноземні банки можуть володіти сільськогосподарською землею. Зараз масово роздають споживчі кредити під нерухомість, техніку тощо. У законі прописана схожа модель, коли споживчий кредит, на 40% дешевший, ніж, умовно, є на ринку, дають під заставу паю. Коли ж людина не зможе віддати вказану суму, земля переходить у власність банку. Це, по суті, прихований продаж. Таким чином іноземний банк зможе накопичити масиви землі. А через два роки в силу вступає друга частина закону, який дозволяє купувати вже по 10 тис га. Таким чином українці перестануть бути господарями на землі, яку з роду в рід обробляли їхні діди-прадіди”, – наголосила Тимошенко.

Політик додала, що відтепер згідно із ухваленими законами, повністю знято контроль держави за якісне екологічне використання землі. Як пояснила Юлія Володимирівна, це робилося для того, щоб власник мав цілковите право знімати верхній шар землі. А все для того, щоб видобувати корисні копалини. Застосували так звану американську модель, коли разом із землею ти купуєш і надра.

“Та хочу вам сказати, що ми не припиняємо боротися. У той час, як на ініціативні збори щодо проведення референдуму зібралися 12 тисяч людей, коли потрібно було лише 300, у Центральній виборчій комісії не вистачило одного голосу, щоб провести референдум. Але нас це не зупинить, ми будемо усіма силами добиватись свого, відстоюючи інтереси людей. Також у Конституційному суді є наше подання, оскільки у цьому законі про продаж землі грубо порушено 22 статті Конституції України. Більшість суддів готові визнати, що згаданий закон – неконституційний і потрібно припинити його дію. Коли ж почався розгляд справи, представники Державне управління охорони не пустили голову Конституційного суду і його колегу на засідання, тим самим унеможливили суд працювати. Тому з допомогою аграріїв, фермерів, небайдужих українців ми будемо пробивати засідання суду, щоб визнати цей закон неконституційним”, – наголосила політик.

Окрім того очільниця партії звернулася через засоби масової інформації до українців з великим проханням, пересторогою не спішити продавати свої землі. Оскільки це все суцільний, всеохоплюючий обман. Людей, так як і в свій час з ваучерами, обдурять.

“Потримайте ці паї, не продавайте, принаймні доти, поки не зміниться ця влада і не буде збудована нормальна система така, як у Франції, Польщі. У всьому цивілізованому світі є залізне непохитне правило – сільськогосподарську землю віддають лише тим, хто живе на цій землі, власноруч обробляє її. І найбільше, на скільки я знаю, це 500 га (а не 10 тисяч!) на одного фермера”.

Окрім того Юлія Тимошенко розповіла, що зараз по всій країні відкривають партійні гарячі телефонні лінії для того, щоб люди могли звернутися за допомогою, у разі, якщо у них силоміць почнуть відбирати землю.

“Ми ж негайно будемо реагувати на такі звернення. Виїжджати на місце, і через місцеві органи влади, суди, застосовуючи усі наші можливості, відстоювати права людей бути господарями на своїй землі”.

На завершення Юлія Тимошенко наголосила, не можна українцям більше терпіти оте глузливе знущання, потрібно робити висновки.

“Нам не можна втрачати час, не можна допустити, щоб так знущалися над Україною”.