Головна Політакценти Хто кришує дерибан української землі?

Хто кришує дерибан української землі?

Радник очільника Міністерства внутрішніх справ, знаний експерт у земельних питаннях, науковець і практик Михайло Апостол прокоментував слова, сказані генеральним прокурором Юрієм Луценком щодо повернутих державі земель сільгосппризначення.

У програмі «Свободі слова» Луценко заявив, що 240 тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення повернуто державі.

Михайло Апостол розшифрував цю наче б то дуже значну цифру.

«Факт такий дійсно відбувся. Землю у господаря, фермера, сг підприємства…, яка оброблялася, на ній працювали люди, платилася орендна плата і земельний податок, вирощувався хліб дійсно забрали і віддали, як було сказано, державі. Але державою виявився чиновник, який створив такі умови, щоб законно цю землю було неможливо взяти в оренду, а не простий українець , фермер, осгшник…

А що далі з цією землею? Її повернуто чиновнику, який засів в держгеокадастрі, адміністраціях, правоохоронних структурах, громадах, радах? Земля, в більшості, розділяється між своїми по 2 гектари осг, надається своїм на створення т.з. фермерських господарств і яку вже можна продавати і надавати в оренду.

Унікальна законна шахрайська схема і корупція внаслідок нашого недосконалого і злочинного законодавства. Чи хтось мені заперечить?

Так 240 тисяч га – це багато чи мало? Сьогодні в Україні близько 10 млн га, яка використовується не за призначенням, неефективно, по різноманітних схемах передана в оренду, без технічної документації… Вона уже десятиліттями є годівницею невеликої кількості чиновників, а не державною. То 240 тисяч є всього 2,5 відсотка такої землі.

Зрозуміло – це не функція прокуратури змінювати земельне законодавство, але проконтролювати, що в подальшому з цією землею зроблено, можна було. Сказавши А, давайте разом скажем В», – написав Апостол на своїй сторінці у соцмережі.

https://www.facebook.com/apostolmv/posts/1171995496313574

 

Він заявив, що готовий проконсультувати по всіх питаннях, якщо б у цьому була потреба.

«То яка ж доля все ж таки цих 240 тисяч га землі? Хтось знає?», – запитав Апостол.

У коментарі до цього посту Юрій Луценко запитав, чи вкрадену землю на військових полігонах теж не потрібно повертати «чиновнику»?

«Її всю потрібно виставляти на аукціон і продати право оренди. Хто більше заплатить орендної плати, той нехай обробляє, наприклад 10-15 років. А 300 тисяч полігонів дійсно розорали і передали в кишенькову оренду. Я про це теж детально писав», – зазначив Апостол.