Головна Політакценти У Тернопільській окружній виборчій комісії прокоментували рішення ЦВК

У Тернопільській окружній виборчій комісії прокоментували рішення ЦВК

12 березня Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження усього складу окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 163, який охоплює місто Тернопіль. Рішення прийняте у зв’язку із порушенням Тернопільською ОВК Закону України “Про вибори Президента України”. У повідомленні ЦВК вказано, що було порушено вимогу закону щодо права пропорційної частки кожної категорії посад у дільничних виборчих комісіях і надані переваги окремим кандидатам на пост Президента України при призначенні голів, їх заступників і секретарів ДВК.

13 березня окремі члени Тернопільської окружної виборчої комісії зібрали прес-конференцію та прокоментували таке рішення ЦВК. Захід проводили у коридорі ПК «Березіль», оскільки приміщення ОВК були опломбовані головою комісії. Самого голови ОВК Миколи Крука на зустрічі із журналістами не було. Присутні члени ОВК зазначили, що у телефонному режимі він повідомив їм, що повертається до своєї постійної роботи.

«Відповідно до закону України 10 березня нами було прийнята постанова щодо кількісного, персонального і керівного складу дільничних виборчих комісій, які мають діяти в межах територіального виборчого округу №163, – розповів Андрій Машко, член ОВК. – За власною ініціативою голова ОВК Микола Крук надав незрозумілі для нас пояснення члену ЦВК пані Махніцькій про те, що на його думку нами було порушено закон. У ЦВК також були надані пояснення секретаря ОВК, які чомусь не були взяті до уваги при розгляді цього питання на засіданні ЦВК 12 березня. Пан Крук апелює до того, що була порушена квотність. 9 березня з 16.00 до пів першої ночі 10 березня за участю довірених осіб та представників кандидатів у президенти на засіданні ОВК розглядали питання створення дільничних виборчих комісій. Весь процес відбувався відкрито, у жвавому обговорені, і на наш погляд принцип квотності не був порушений, тому що як говорить стаття 24 у пункт 10 та 11, право на квоту – це лише право, а не зобов’язання його зреалізувати. Ми зверталися до кожного члена ОВК, представників і довірених осіб кандидатів у президенти щодо їхнього бачення того чи не порушені їхні права, і жодних зауважень не було. Більше того, голова ОВК підписав постанову і всі додатки щодо кількісного, персонального і керівного складу ДВК. А після того звернувся до члена ЦВК зі своїми поясненнями на основі яких і було прийнято рішення про дострокове припинення повноважень нашої ОВК. Якщо у голови були зауваження, то він до постанови мав додати їх у письмовому вигляді, але цього зроблено не було.».

Дострокове припинення повноважень окружної виборчої комісії та розпуск дільничних виборчих комісій, як зазначають члени ОВК, фактично призупинило виборчий процес в 163 окрузі. Через це можуть бути порушені календарні строки у підготовці до виборів, що в свою чергу може викликати різні проблеми.

«Згідно постанови ЦВК кандидати в президенти до 24.00 14 березня мають подати нові кандидатури до складу ОВК, – продовжує Андрій Машко. – І до 16 березня ОВК має створити нові 85 дільничних виборчих комісій по 163 округу. Зробити це буде надзвичайно складно. 11 і 12 березня ми телефонували до голів дільничних комісій аби вони зібрали перші організаційні засідання, і вони це зробили. А тепер дуже багато голів, заступників і секретарів ДВК просто відмовляються від роботи комісіях тому, що вважають, що така патова ситуація, яка склалася для них є неприйнятною. Ми потрапили в правовий колапс. Згідно рішення ЦВК новий склад ДВК має бути затверджений до 16 березня, а до 14 березня у ДВК мали бути передані попередні списки виборців. Тобто ця процедура проходитиме вже із порушенням календарного плану проведення виборів Президента України».

Ще один член ОВК Петро Жук зазначив, що якщо хтось із суб’єктів виборчого процесу подасть позов про скасування постанови ЦВК, то це також затягне час, і може поставити під загрозу проведення виборів Президента України в 163 територіальному окрузі.