Головна Політакценти Урядова тарифна політика блокує розвиток громад

Урядова тарифна політика блокує розвиток громад

Через урядову політику Тернопіль змушений спрямувати понад 50 млн. грн. замість ремонту дворів, на компенсації за гарячу воду і перевезення, які мала виділити держава

  1. Що відбулося

Забезпечити гаряче водопостачання. Місцева влада спрямувала 20 млн гривень на компенсацію теплокомуненерго. Ці кошти покриють різницю між зростанням урядових тарифів на електроенергію та газ і тарифом на гаряче водопостачання для кінцевого споживача. Це було необхідно, щоб не підвищувати тарифи на гарячу воду для людей. Між тим уряд анонсував чергове підвищення вартості електроенергії вже з 1 серпня. При цьому урядовці і парламентарі досі не виділили коштів для компенсації місцевим тепловикам, як це передбачено ЗУ “Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу”. У випадку відсутності коштів у підприємств теплокомуненерго, Тернополю довелося б зупинити гаряче водопостачання.

Гарантувати роботу транспорту. Також, з тернопільського бюджету додатково виділено 33 млн 200 тисяч гривень на забезпечення роботи громадського транспорту. Варто розуміти, що пасажирські перевезення є дотаційними. Однак, ситуація стала критичною внаслідок збереження доволі жорстких карантинних заходів навіть на фоні покращення епідемічної ситуації. Досі урядовою постановою заборонено перевезення пасажирів на стоячих місцях. Транспорт щодня несе збитки. Щоб автобуси і тролейбуси й надалі перевозили тернополян, місто змушене знімати кошти з інших витрат, таких, як ремонти і спрямовувати кошти на підтримку громадського транспорту.

  1. Яка позиція мерії

Міський голова Тернополя Сергій Надал зауважив, що за кошти, які громада зараз вимушено витрачає на підтримку транспорту і тепловиків (сумарно близько 53 млн гривень), можна було б відремонтувати близько 30 дворів.

“На жаль, нам довелося піти на цей крок. Частину ремонтів дворів з титульних списків доведеться відкласти. В іншому випадку треба було б позбавляти людей гарячої води, підвищувати тарифи, зупиняти транспорт. Ми прагнемо, щоб життя людей було комфортним. Нам доводиться долати проблеми, що виникли внаслідок непродуманої тарифної та управлінської політики на рівні уряду”, – зазначив міський голова Тернополя.

  1. Що було раніше
  • Протягом останніх двох років уряд регулярно підвищував тарифи на газ та електроенергію, основні складові тарифу на тепло та воду. Разом з тим, уряд забороняв підвищувати тарифи для кінцевого споживача. Внаслідок такої політики у підприємств теплокомуненерго виникли борги близько 30 млрд гривень перед газовим монополістом НАК “Нафтогаз України”.
  • Під тиском громад на початку року укладено меморандум між Асоціацією міст України та урядом, де останній зобов’язався компенсувати борг місцевим тепловикам, що виник з вини уряду. У липні ухвалено відповідний закон, який передбачає таку компенсацію з державного бюджету, однак досі зміни до державного бюджету 2021 з урахуванням цієї компенсації не ухвалено. Депутати пішли на канікули. Між тим місцеві громади вимушені витрачати свої кошти для підтримки житлово-комунального господарства у робочому стані.
  • Міський голова Тернополя Сергій Надал неодноразово наголошував на тому, що після карантинних заходів, які позбавили багато сімей стабільного доходу, уряд мав б обережніше і продуманіше провадити тарифну політику, щоб не ставити більшість українців на грань виживання.