Головна Політакценти Україна отримала Томос на автокефалію

Україна отримала Томос на автокефалію

9 жовтня, на зборах Синоду Вселенського патріархату було вирішено надати майбутньої помісної Української православної церкви томос про автокефалію. Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на джерела в АП.

Нагадаємо, 9 жовтня в Стамбулі почалося засідання Синоду Константинопольського Вселенського патріархату. Про це повідомили в прес-службі патріархату.

“Ми не порушуємо усталені традиції, тому офіційно не повідомляємо порядок денний Синоду. Головні рішення будуть оприлюднені письмово. У нас немає традиції проведення прес-конференцій після прийняття рішень “, – відзначили представники Вселенського патріархату.

Засідання Синоду будуть проходити протягом трьох днів – з 9-10 годин до 19-20 з півторагодинним перервою.

В рамках підготовки до надання автокефалії Православної церкви в Україні Вселенський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Данила Памфілійського з США і єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади.

Об’єднавчий Собор хочуть скликати відразу після прийняття рішення про надання Україні томосу. Про це повідомив Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет. Він зазначив, що є ймовірність отримати томос за тиждень.

“Спочатку – рішення про томосі, а потім вже ми домовляємося про скликання Об’єднавчого Собору. Я думаю, що ми не будемо затягувати скликання самого Собору. Якщо томос буде прийнятий 9-11 жовтня цього року, то в жовтні ми можемо скликати цей Собор. Якщо ж томос візьмуть пізніше, то, звичайно зберемо пізніше, але в цьому році ми сподіваємося, що все це здійсниться “, – сказав Філарет.