Головна Політакценти «УДАР Віталія Кличка»: Законопроєкти про столицю та про місцеві державні адміністрації руйнують...

«УДАР Віталія Кличка»: Законопроєкти про столицю та про місцеві державні адміністрації руйнують місцеве самоврядування

Відхилити незбалансовані та неконституційні законопроєкти про столицю та про місцеві державні адміністрації закликає Верховну Раду «УДАР Віталія Кличка».

Нагадаємо, народні депутати 17 листопада не змогли ухвалити спецпроцедуру розгляду законопроєктів «Про місто Київ – столицю України» (2143-3) та «Про місцеві державні адміністрації» (4298). Дані законопроєкти є важливими з огляду на те, що переформатовують роботу місцевої влади.

Завдяки позиції свідомих народних депутатів та під тиском киян, які зібралися

під парламентом, вдалося заблокувати роботу Верховної Ради. Дані законопроєкти будуть розглядатися за повною процедурою на наступному

пленарному тижні.

Першочерговим завданням мають бути саме зміни до Конституції, а не намагання влади затвердити закони, що впливають на місцеве самоврядування та суперечать чинній редакції Основного закону, наголошує «УДАР Віталія Кличка».

Також «ударівці» підкреслюють, що влада вже третій рік не вносить на розгляд Верховної Ради України проєкт змін до Конституції України в частині децентралізації.

Потрібно, щоб закони, які змінюють принципи функціонування місцевої влади приймалися після внесення необхідних змін до Конституції України, а не приймалися в логіці ситуативної політичної доцільності, – пояснюють в «УДАРі Віталія Кличка».

«Верховна Рада має відхилити незбалансовані та неконституційні законопроєкту про столицю (2143-3) та про місцеві державні адміністрації (4298), що загрожують руйнуванням місцевого самоврядування в Україні, наголошують «ударівці».

Спроба «слуг» проштовхнути свій законопроєкт про столицю є небезпечним прецедентом узаконення центральною владою політичного тиску на місцеву владу, і не лише у Києві. Сьогодні влада, борючись з головним своїм політичним конкурентом Кличком, намагається протягнути відповідний закон про Київ. Якщо завтра їм стане не угодними мери інших міст та громад, то це розв’яже руки діяти за аналогією, зазначають в «УДАРі Віталія Кличка».

Партія закликає відмовитися від подальшої політизації у цьому питанні та вийти на конструктивний діалог між усіма політичними силами і представниками громад країни.