Головна Політакценти Тернопільщина може заробляти на туризмі 250 мільйонів гривень в рік

Тернопільщина може заробляти на туризмі 250 мільйонів гривень в рік

Такі висновки зробили експерти, які працювали над проектом «Тернопільське Придністер’я», який нещодавно презентували в облдержадміністрації. За словами ініціатора цього проекту Сергія Підмогильного, Придністер’я – це клондайк на туристичній карті України, ця територія сміло може входити в трійку туристичних лідерів по Україні. Звичайно, щоб це трапилося треба добре попрацювати, як над логістикою до туристичних об’єктів, так і над їх інфраструктурою. Щоб зрозуміти, що необхідно розвивати на даній території і розробили зазначений проект. «Придністер’я» охоплює п’ять районів області: Чортківський, Бучацький, Борщівський, Заліщицький і Монастириський.

«Наш проект потрібен для того, щоб ми не говорили загалом про туризм в Тернопільській області, – каже Сергій Підмогильний, голова Української асоціації екологічного та активного туризму. – Це дуже широко і не до кінця зрозуміло. Туризм відбувається у якихось певних місцях. Територію, яку ми досліджували, умовно розділили на п’ять зон. Одна з найбільших – це Бучач – Монастириськ – Коропець – Золотий потік, друга – Устечко – Джуринський водоспад – річка Джурин. На півночі це Чортків – печери Млинки- Ягільниця. Четверта – район між Заліщиками, Касперівцями і трохи на північ до Більче Золотого, п’ята між Борщевом і Скалою-Подільською і на південь до Окопів святої Трійці. Зробили це для того, щоб не розпорошуватися на села, в яких немає потенціалу, щоб не концентрувати на них увагу, і щоб люди розуміли, що немає там туризму. Наразі, ми говоримо про очевидні речі, туризм можна розвивати і в інших точках. Туризм в Тернопільській області сконцентрований в основному вздовж річки Дністер і його приток. З існуючого потенціалу дана територія має три напрямки розвитку: зелений туризм, активний туризм та рекреації оздоровлення. Активний: водний, спелеотуризм, велотуризм – має величезний потенціал, піший, кінний, парапланеризм і дельтапланеризм, рибальство. Другий блок – пізнавальний туризм: екологічний – Національний парк «Дністровський каньйон», геотуризм, етнічний, подієвий, гастротуризм – недооцінена тема, яка вже набирає обертів в Україні, археологічний, фототуризм, мілітарний. Рекреація та оздоровлення – це ті можливості, які дає природа для стаціонарного відпочинку та оздоровлення. Зараз популярна у міських жителів тема йоги, ретритів різних, медитацій. В Україні дуже мало пропозицій виїзних місць для цього, а Дністровський каньйон якраз дуже хороший тому, що одна з головних природних цінностей – це ландшафти на даній території і сприятлива екологія. Ця тема має шанси тут дуже добре розвиватися, інші форми також. На агротуризм хотів ще звернути увагу. За нашими підрахунками є 17-20 локацій на цій території, які гарантовано мали би мати садиби. Якщо б кожна локація мала хоча б по три садиби, за п’ять років має бути мінімум 50 садиб. Думаю такі завдання треба ставити, це інтереси людей, а для туристів можливість поселення, спілкування з місцевими мешканцями. На вказаній території є понад 600 туристичних пам’яток різного значення. Якщо їх зв’язати у туристичні маршрути, то їх загальна мережа буде більше півтори тисячі кілометрів. Це той потенціал, над яким треба працювати.».

На реалізацію цього проекту необхідно від трьох до п’яти років. І ініціатива щодо розвитку різних видів туризму насамперед має йти зі сторони самих жителів вказаних районів: як громади, так і підприємців.

«Тернопільське Придністер’я» – це детальний план розвитку територій у галузі туризму без залучення великих інвестицій, – каже Назар Яворський, начальник відділу туризму ТОДА. – Ми говоримо про ініціативи місцеві: зелені садиби, агрогосподарства, дегустації, міні-музеї, прокат спорядження, а не про п’ятизіркові готелі. Це дуже хороша перспектива розвитку тих територій, це магніт для того, щоб люди не їхали закордон на заробітки. Проектна група провела детальний аналіз території адміністративних районів Тернопільської області і дає практичні рекомендації: де, в якому місці, з нанесенням на карту, варто будувати кемпінг чи хостел, відкривати екосадибу чи прокат спорядження, все дуже практично і подані прикладні матеріали. Реалізація проекту за умови активності громад, бо без активності громад ми цього не зможемо реалізувати, від трьох до п’яти років. Зараз це тільки етап впровадження цього документу, щоб він не ліг на поличку, і ми обговорили яким чином напрацювати сам механізм його втілення. Зрозуміло, що мають бути задіяні кошти і обласного і місцевих бюджетів, має бути допомога бізнесу. І на проміжних зустрічах, які відбувалися під час написання проекту, ми зустрічалися з представниками туристичного бізнесу, і вони готові вкладати кошти, наприклад, в знакування маршрутів. Думаю, зовсім скоро будемо чітко говорити, яким чином це буде реалізовано: через існуюче КП, яке буде координатором, чи буде створено кластер чи асоціація місцевих органів самоврядування. Є багато різних варіантів, як це можна зробити, але має бути центр, який би координував діяльність, який би консультував, яким чином ці всі речі робити.».

Якщо проект не залишиться на папері, а дійсно описані в ньому рекомендації будуть втіленні у життя, то вже за п’ять років Тернопільщина зможе заробляти на туризмі, і це тільки у зазначеному регіоні, понад 250 мільйонів гривень в рік.

«За нашими підрахунками, на 4-5 рік розвитку цього проекту, можна вийти на цифру близько 170 тисяч осіб, які приїжджатимуть на дану територію, – сказав Сергій Підмогильний. – Якщо побудувати все правильно, забезпечити максимально можливість, щоб гроші турист мав де потратити, то ці 170 тисяч туристів залишать 256 мільйонів гривень за рік. Це насправді дуже велика сума. Податки і збори у бюджети будуть на рівні 15-20 мільйонів. Близько 630 осіб можуть бути задіяні до туристичного обслуговування при такій кількості відвідувачів. Для бізнесу – це надання послуг з розміщення, торгівлі, прокату, перевезення, харчування, обробка сільгосппродукції і її продаж, виробництво і продаж сувенірної продукції, організація дегустацій, послуги оздоровлення, організації подій, майстер-класів, приватних музеїв і так далі, можливостей є багато.».

Додамо, що облдержадміністрація заплатила за розроблення проекту «Тернопільське Придністер’я» 270 тисяч гривень.