Головна Політакценти Тарас Юрик: Воєнний стан – це чітке реагування України на відкриту агресію...

Тарас Юрик: Воєнний стан – це чітке реагування України на відкриту агресію Росії

Останнім часом події в Україні почали набирати стрімкого характеру. Парламент дуже оперативно прийняв державний бюджет на 2019 рік. Російські військові кораблі напали на наші бронекатери в Керченській протоці. Верховна Рада затвердила Указ Президента Петра Порошенка про введення воєнного стану в окремих регіонах України. Все це відбувається на фоні низького старту перед офіційним початком виборчих перегонів. Більш детально про ситуацію в країні ми вирішили розпитати народного депутата України, голову Тернопільської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Тараса Юрика.

– Чому Україна ввела воєнний стан саме зараз?

– Саме зараз абсолютно чітко для всіх було продемонстровано, що відбувся прямий акт агресії Російської Федерації, наголошую – під російськими прапорами, по відношенню до Збройних сил України. Це незаперечний факт. Відповідно Україна реагує і одним з визначальних і ключових етапів є введення військового стану. Упродовж останніх півроку Росія здійснила фактичну анексію Азовського моря слідом за Кримом. Рейд українських військових кораблів не дав змоги здійснити цю анексію приховано від уваги світового співтовариства. І варто згадати, що кілька місяців тому до українських військових човнів, які пробились за цим самим маршрутом, жодних претензій чи звинувачень, які чуємо зараз безпідставно, не було зі сторони Російської Федерації. А після того, коли Верховна Рада започаткувала процес процедури внесення змін Конституції щодо закріплення курсу України на вступ до НАТО і ЄС, якраз Росія повела себе абсолютно по-іншому. Вона порушила усі норми морського права та міжнародних договорів щодо спільного використання Азовського моря.

– Розкажіть, що собою являє Закон про воєнний стан. Як він вплине на наше життя?

– Під його дію підпадають десять областей – це Вінницька, Луганська, Миколаївська, Донецька, Запорізька, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська і Херсонська, також внутрішні води Азово-Керченської акваторії. Запроваджено воєнний стан строком на 30 діб. Конституційні права і свободи українців будуть обмежені лише у разі наземної операції регулярних військ Російської Федерації. Президент України Петро Порошенко, дипломатичний корпус працюватиме на вирішення ситуації, яка склалася в Азовському морі та над визволенням з полону наших військових моряків. У випадку, якщо в цей час ворог почне активні військові дії, будуть впроваджені певні обмеження для громадян, але лише з метою посилення їхньої безпеки. Адже воєнний стан Україна ввела винятково для оборони, з метою захисту суверенітету і територіальної цілісності.

– Дуже багато людей слідкували за онлайн-трансляцією, процес прийняття закону був дуже складним. Можете розповісти деталі?

– Основні складнощі полягають в тому, що переважна більшість критиків говорять не про агресію Російської Федерації, тобто не про агресора і людину, яка маніпулює цією ситуацією – Путіна, а обговорюють те, що отримає від цього процесу Президент України Петро Порошенко. Такі політики як Тимошенко і Ляшко у надзвичайно складний для нашої країни момент, коли стоїмо на порозі величезних загроз, аналізують, чи зростуть рейтинги. Така дія з боку окремих політичних сил насторожує. Адже вони були дуже демонстративними і зробили цілий ряд речей, які послабили українську позицію на міжнародній арені. У той самий час, коли засідала Верховна Рада, проходило екстрене засідання Ради безпеки ООН і було б дуже правильно, якби до засідання Ради Безпеки ООН парламент України прийняв рішення про введення воєнного стану. Ми б показали всьому світу, що оперативно вживаємо відповідні заходи, у випадку агресії по відношенню до нашої держави. Саме через політичні амбіції окремих політиків ми не змогли продемонструвати консолідацію України у цьому надзвичайно важливому питанні.

– Які фактори є вирішальними для України щодо вирішення конфлікту із зовнішнім агресором?

– Попри всі складнощі, маємо пам’ятати, що Україна має велику підтримку міжнародної спільноти. Цю позицію ми чітко почули ще раз 26 листопада на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН щодо ескалації ситуації в Азовському морі. Російський проект рішення, в якому йшлося, що нібито наша країна порушила російський кордон, країни-члени Ради Безпеки ООН взагалі відмовились розглядати. А проект, який внесла Україна, підтримала абсолютна більшість. Тобто світ засуджує агресію РФ і підтримує Україну. Чітка позиція нашої держави щодо захисту суверенітету, що ще раз була підтверджена введенням воєнного стану, і відкрита позиція світової коаліції в контексті незмінної підтримки територіальної цілісності України – є тими факторами, які дають впевненість у нашій перемозі.