Головна Політакценти Степан Барна: “Я залишаюся у політиці!”

Степан Барна: “Я залишаюся у політиці!”

Після того, як у цьогорічних президентських виборах здобув перемогу Володимир Зеленський, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна оголосив, що має намір піти у відставку. Згодом він подав відповідну заяву та звернувся до діючого президента Зеленського звільнити його із займаної посади. Кілька днів тому цю заяву під час засідання підтримав Кабінет міністрів України. Тож, Степан Степанович, користуючись нагодою, провів прес-конференцію для регіональних ЗМІ, під час якої прозвітував про чотири з лишнім роки роботи у напрямку розвитку області на посаді очільника Тернопільщини.
“У 2015 році була надзвичайно складна як економічна, так і обороноздатна ситуація. Пам’ятаю, під час першої наради під керівництвом Петра Порошенка найбільш гостро обговорювали питання мобілізаційного завдання та будівництво фортифікаційних споруд першої лінії оборони.
У той час саме Тернопільщина потрапила у число найгірших по виконанню мобілізаційного завдання. А про фортифікаційні споруди й мови не було. Але з домогою органів місцевого самоврядування, бізнесу, небайдужих громадян і зрештою держави, нам вдалося зробити чимало у цьому напрямку. І якщо сьогодні мене питають: яке основне завдання ви виконали за ці роки? Я можу з впевненістю відповісти: ми зберегли Україну!”
Степан Степанович розповів, як у 2014 році, під час інавгурації Петра Порошенка звернувся до нього із проханням. Не про призначення його головою ТОДА, а про відновлення військових частин на території нашої області.
“Сьогодні я з гордістю можу сказати, що відновлена 44 Тернопільська артилерійська бригада – це результат нашої роботи. У продовж останніх років ми відродили військові містечка у різних закутаках нашої області. Почали відновлювати інфраструктуру і будувати гуртожитки для наших хлопців. До слова будуємо сім гуртожитків для військових-контрактників за стандартами НАТО, на які держава скерувала немалі кошти”.
Степан Степанович розповів, що не менш важливим було питання безпеки громадян. Слід зазначити, що сьогодні наша область очолює рейтинг тих, які найбільше довіряють правоохоронним органам. За ці роки на Тернопільщині відкрили 21 поліцейську, 40 пожежних станцій, левову частку яких у об’єднаний територіальних гродмадах. Степан Степанович каже, що робили це для того, щоб люди почувалися захищеними.
Не міг не згадати пан Барна і про реформу Децентралізації. Пригадав наскільки до неї з недовірою ставилися й депутати обласної ради попереднього скликання, “накручували” людей, відмовлялися голосувати за стратегічний план тощо.
“Зрештою, всупереч позиції обланої ради, почали створюватись перші ОТГ і показували дуже хороші результати. А вже у 2018 році у нас було 45 об’єднаних територіальних громад. Села почали відбудовувати. Вуличне освітлення, ремонт доріг, відновлення інфракструктури – це все результат реформи децентралізації. Бюджети зросли у рази. Кошти залишаються на місці. Тож нині ми з впевненістю можемо сказати, що це правильний шлях до розбудови та процвітання нашої країни”.
Пригадав Степан Степанович про економіку краю, зокрема, іноземні інвестиції. Адже, саме за його каденції в області почали проводили Міжнародні інвестиційні форуми, на яких були присутні представники різних країн світу. Таким чином, каже пан Барна, хотіли показати іноземним колегами на скільки Тернопільщині є інвестиційно привабливим краєм.
Зрештою, голова Тернопільської ОДА розповів про роботу у всіх важливих напрямках. Запровадження медичної реформи, відновлення сільських ФАПів, амбулаторій, закуплення нового обладнення, будівництво кардіоцентру. Відтепер, каже голова ОДА, можливо проводити складні операції на серці у районних лікарнях.
Покращилась й освіта в області. Створюються опорні школи, філії, ресурсно інклюзивні центри, закупили кілька десятків шкільних автобусів, тощо.
“Звісно, роботи ще є багато. Але, погодьтеся, уже й зроблено немало. Ми зробили усе, щоб найменші школярі навчалися за програмою Нової украхнської школи”…
Окремо Степан Степанович зупинився на питанні економічного зростання. Ні для кого не секрет, що Тернопільщина завжди посідала останні місця по рівні заробітніх плат. Слід зазначити, що за останні роки ця статистика дещо змінилася. І сьогодні ми посідаємо перші місця у рейтингу областей по приросту середніх заробітніх плат.
“В нашій області доволі комфортне середовище для розвитку малого та середнього бізнесу. Лише у минулому році вдалося створити більше восьми тисяч робочих місць. Якщо підприємець вчасно сплачує податки, створює офіційні робочі місця, піднімає середню заробітню плату, то питань до такої людиин й немає. Ми не лише створювали умови, а й надавали підтримку для розвитку малого і середнього бізнесу”.
Чималу увагу, каже Степан Степанович, приділили й розвитку спорту в області. Будівництву плавальних басейнів, бутбольних полів зі штучним покриттям тощо. Зокрема, пан Барна розповів про будівництво “Водної арени Тернополя”.
«Наше місто має унікальну водну інфраструктуру. Тому наша мета – повернути Тернополю статус центру водних видів спорту Правобережної України. Унікальний гребний канал та роза вітрів дозволяють проводити найрізноманітніші змагання. Впевнений, що згодом тут будуть тренуватися майбутні олімпійські чемпіони та переможці міжнародних змагань з найпопулярніших водних видів спорту», – наголосив Степан Барна.
Говорили про цифри, успіх, економічне зростання. Загадували про плани на майбутнє. У підсумку Степан Барна сказав, що після звільнення з голови адміністрації з політики не піде, а й надалі працюватиме на розбудову нашого краю.
“З Терноопля я не їду, з політики не йду. Не зважаючи ні на що й надалі працюватиму на розбудову і процвітання Тернопільщини. Користуючись нагодо, вкотре звертаюся до президента Володимира Зеленського визначитися із кандидатурою на посаду голови Тернопільської ОДА. Адже господарці потрібен господар. У свою чергу, я готовий проконсультувати, підтримати, розповісти. Зрештою, хочу з чистим сумлінням передати усі справи наступнику”, – сказав на завершення Степан Барна.