Головна Політакценти Степан Барна: Важливо, щоб депортацію лемків було визнано на законодавчому рівні геноцидом...

Степан Барна: Важливо, щоб депортацію лемків було визнано на законодавчому рівні геноцидом українського народу

Фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» відбувається вже 22 раз. Тут ми намагаємося популяризувати оце найцінніше українське надбання, котре сформувалося на Тернопіллі. Майже 170 тисяч людей було переселено тільки на територію Тернопільщини.

Наше завдання не лише співати, не лише показувати нашу самобутню культуру, але й робити все, щоб майбутні покоління наших дітей знали про етнічні українські землі, що заходяться за її межами. Пам’ятали про Лемківщину, Холмщину, Надсяння, Любачівщину, Кубань і Ставропілля, бо це є українські землі.

Водночас, нам важливо, щоб на законодавчому рівні депортацію лемків визнали геноцидом українського народу комуністичними режимами СРСР та Польщі. У Верховній Раді України зареєстрований проєкт закону №5188 за редакцією Софія Федина/ Sofiya Fedyna та Микола Княжицький. Він має надзвичайно важливе значення. А це – визнання національної пам’яті депортованих, це кроки спрямовані на соціальну реабілітацію, це визнання і соціальний захист тих, хто потерпів, втратив своє майно, права і можливості. Сьогодні ми маємо зробити все, щоб злочини минулих років не повторилися!