Головна Політакценти Сергій Надал у канадській Оттаві презентував електронні сервіси Тернополя

Сергій Надал у канадській Оттаві презентував електронні сервіси Тернополя

Міський голова Тернополя Сергій Надал у канадській Оттаві презентував досвід Тернополя у запровадженні електронних сервісів відкритого урядування та відкритих даних. Як не дивно, цей досвід зацікавив представників місцевих рад Канади.

Е-сервіси покращують роботу мерії

28 травня у м. Оттава у сесійній залі міської ради відбулася зустріч делегації Асоціації міст України з представниками Федерації канадських муніципалітетів. Візит української делегації був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи у співпраці з АМУ в рамках проекту «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні», що виконується згідно з Планом Дій Ради Європи для України на 2018-2021 роки. Під час зустрічі учасники обговорили важливі питання відкритого врядування та децентралізації. Українську делегацію представляв міський голова Тернополя Сергій Надал.

Очільник нашого міста презентував перед канадськими колегами електронні сервіси відкритих даних та відкритого урядування, які довели свою ефективність у Тернополі.  За словами мера Тернополя, міська рада та громада вже відчули всі позитиви від запровадження електронних сервісів.

«З року в рік ми запроваджуємо найкращі європейські практики роботи міської ради. І це дає відчутні результати. Сама міська рада Тернополя відчуває велику користь від запровадження сервісів відкритих даних. Тому ми розвиваємо ці сервіси, бо ми розуміємо, що з ними здатні краще приймати рішення, з більшою користю для людей та громади. Тобто відкритість влади та електронне урядування – це великий плюс як для влади, так і для громади. Ще раз переконуюсь, що ідеальна система влади – коли громада керує містом, дає наказ міській владі, яка цей наказ виконує», – підкреслив Сергій Надал.

Е-сервіси прямо впливають на покращення інвестиційної привабливості 

Згодом очільник Тернополя проінформував своїх канадських колег, що електронне урядування забезпечило підвищення економічних рейтингів міста.

«Тернопіль отримав досить високий кредитний рейтинг і найвищий рейтинг інвестиційної привабливості. Варто зазначити що за останні роки рейтинг інвестиційної привабливості Тернополя підвищився вже утретє до найвищого рівня. І на це впливає не лише добрі показники соціально-економічного розвитку міста, а й запровадження сервісів електронного урядування та відкритості влади», – повідомив Сергій Надал.

Нагадаємо, рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підвищення рейтингу інвестиційної привабливості міста Тернопіль з рівня invА- до invА. Кредитний рейтинг Тернополя підтверджено на рівні uaВВВ+ з прогнозом «стабільний».

Міський голова також нагадав, що Тернопіль увійшов у ТОП-5 українських міст за рівнем бюджетної прозорості і топ-10 міст за рівнем відкритості. Це також не в останню чергу заслуга запровадження електронних сервісів.

Канадці зацікавилися тернопільськими е-сервісами

Після промови Сергій Надал перейшов до конкретики і презентував канадцям, які найбільші електронні сервіси діють у Тернополі. 

Канадські колеги позитивно оцінили проект «соціальна карта Тернополянина» та електронний квиток. Дійсно ця тернопільська новація по-доброму прославила місто не лише на всю Україну. Завдяки карті тернополянина жителі міста можуть економити на проїзді, всі пільговики без обмежень можуть користуватися пільговим проїздом у всіх видах громадського транспорту. Також тернополяни та гості нашого міста мають змогу розраховуватися за проїзд банківськими картками. 

«Мета запровадження електронної системи розрахунків у громадському транспорті – максимально вивести цю сферу з тіні. Незважаючи на опір приватних перевізників, які звикли «жити в тіні» та не платити податки, електронна система була ефективно впроваджена», – підкреслив міський голова.

Також він розповів, що зараз ведеться активна робота щодо закупки нових великих автобусів та створення єдиної комунальної транспортної компанії, яка буде працювати виключно на інтереси громади, а не приватних перевізників.

Згодом, міський голова Тернополя розповів про ще одну цікаву новацію – інтерактивну карту реєстру комунального майна.

«Це один із сервісів для підвищення відкритості влади та зручності користування тернополянами на основі відкритих даних. Інтерактивна карта комунального майна дозволяє будь-якому користувачу знайти інформацію про усе комунальне майно, яке перебуває у власності громади, побачити, ким орендується, яка площа приміщення. Для цього просто треба зайти на сайт міської ради та обрати в Головному меню «Карта муніципальних даних», – продемонстрував під час презентації очільник Тернополя.

Канадських колег також зацікавив досвід Тернополя, який одним з перших в Україні приєднався до системи «Відкрите місто», яка дозволяє збирати та аналізувати інформацію про конкретні господарські проблеми і оперативно вирішувати такі проблеми.

Канадців, як потенційних туристів, зацікавила автоматизована система управління відображенням муніципальних даних, де у зручній формі можна знайти інформацію цікаву для підприємця, тернополян та гостей міста. Доповнює таку візуалізацію унікальна система централізованого відеоспостереження, що включає у свою мережу майже 400 вебкамер, котрі передають зображення в режимі «online». Часто саме ця система дозволяє оперативно реагувати на безпекові відгуки.

У Тернополі готують єдине електронне вікно

Загалом, виступ міського голови зустріли оплесками. Багато з тернопільських електронних сервісів діють й у Канаді, однак не всі. Канадці визнали, що Реєстр комунального майна та єдина система закупівлі та продажів, які діють у Тернополі (Прозоро), варто запровадити й у канадських містах.

Підсумовуючи міський голова Тернополя зазначив, що зараз головне завдання мерії – синхронізувати діяльність всіх електронних сервісів.

«Наразі ми працюємо над тим, щоб звести, синхронізувати роботу всіх електронних сервісів. Створити так званий електронний банк. Щоб будь-який мешканець міста зміг скористуватися будь-яким сервісом міської ради в режимі он-лайн. Або в режимі он-лайн отримати будь-яку інформацію, що відбувається, планується чи відбулося у Тернополі. Якщо сьогодні не всі тернополяни знають електронні сервіси міської ради. У разі реалізації такого проекту, буде створене єдине відкрите вікно, зайшовши куди, будь-хто зможе отримати всю необхідну інформацію», – зазначив Сергій Надал.

Тобто у Тернополі вже у найближчому часу буде створено єдину електронну систему, яка буде включати всі електронні сервіси і буде доступна для всіх тернополян та гостей міста з їх персональних комп’ютерів, ноут-буків, смартфонів та інших гаджетів. 

Тернопіль на ділі стає Відкритим містом. Це вже визнали у Канаді.

Віра Сотник