Головна Політакценти Сергій Надал: Степан Бандера має отримати визнання, бо важлива не лише його...

Сергій Надал: Степан Бандера має отримати визнання, бо важлива не лише його особа, але і його принципи

Діяти заради ідеї, коли всі проти тебе
Чому Бандера важливий в “епоху змін”
Ініціатива тернопільської міської ради щодо відновлення звання Героя України Степана Бандери набула широкого розголосу. Часто доводиться чути запитання: “Невже ти справді вважаєш актуальним визнання Бандери сьогодні, коли Європа стоїть на порозі міграційної кризи, можливо нового великого воєнного конфлікту, коли падають ринки і очікуються наступні економічні та екологічні катаклізми?”. Моя відповідь буде однозначна – “Так, Степан Бандера має отримати визнання, бо важлива не лише його особа, але і його принципи”.
Окреслити головний принцип Бандери можна одним реченням: “Діяти заради ідеї навіть тоді, коли всі проти тебе”. Саме так сотні тисяч українських патріотів націоналістів бачать особу провідника ОУН. І саме цей принцип особливо важливий зараз, коли на світ насувається черговий шторм, що може зруйнувати усю міжнародну систему, яку ми знали багато десятиліть.
Для України з однієї сторони — це загроза. З іншої — в українців нема виходу. Треба діяти. “Наша перемога — це перемога нашої ідеї, повне її здійснення.(…) Наш обов’язок — зробити самим найбільше, скільки стане наших сил, одночасно докласти старань, щоб і інші робили якнайбільше”, – говорив Степан Бандера. І це наш дороговказ. Це те, що має робити кожен націоналіст незалежно від зовнішніх обставин.
Чому треба діяти, навіть коли всі проти тебе
Якщо згадати рух ОУН (революційної) заснованої Бандерою та його однодумцями, то саме ця організація стала основою УПА, яка взяла за мету відродження Української держави. Було це в ті часи, коли більшість геополітичних гравців не бачили і не хотіли бачити Незалежної України. Більше того — більшість внутрішніх політичних сил навіть національно-патріотичного руху боялася діяти.
Проте наші попередники очолювані Бандерою боролися за Незалежність, коли весь світ був проти них. І сьогодні на мапі є незалежна Українська держава. Чи буде Україна в майбутньому і якою вона буде – залежить від нашого покоління. Ми маємо бути собою. Знати себе. Поважати себе. Поважати своїх героїв. Будувати українську Україну, в основі якої закладені традиційні цінності, що відображають глибинну сутність нашого народу.
Маємо бути готові діяти навіть тоді, коли всі “проти тебе”, бо лише готового захищати своє поважають у світі. Це і є виявом принципу Бандери. І саме цю правду ми маємо нести до людей. Зриваючи оману брехні.
Чому майбутнє за націоналізмом і з чого варто почати
Я впевнений, що в епоху змін майбутнє саме за націоналізмом, бо націоналіст – бачить наперед. Ним рухає правильна, права, добра ідея. Ідея любові до свого народу і своєї землі. Праві консервативні політичні ідеї сьогодні знову приходять на зміну зденаціоналізованим ліво-ліберальним глобалістичним популістичним концептам. Тільки вони можуть дати вирішення світовим проблемам.
Україна має позбавитись омани популізму і словоблуддя, що веде нас до прірви.  Віртуальні олігархічні політичні проекти лише прикриваються інтересами народу. Вони називають капітуляцію миром. Розвал держави – реформами. Управлінський хаос, професійну неспроможність та політичну нестабільність – змінами. Цей шлях Україна вже проходила.
Саме українські націоналісти можуть врятувати Україну. Бо націоналісти розуміють справжню ціну власної держави для нації.
Ми зобов’язані перемагати. Починати треба із зміцнення місцевих громад. Це останній бастіон порядку, українства у нинішніх умовах. Сильна громада з патріотичною владою стане основою відродження сильної України.
Так було багато років тому, коли політична організація ОУН постала на економічній основі української кооперації і самоврядності на рівні громад. Те ж маємо робити і зараз, коли бачимо неспроможність “нагорі” вирішувати проблеми державного значення. Маємо бути готовими брати відповідальність і владу.
Український націоналіст – це найперше добрий господар. Він працює разом з громадою і заради громади. Успішний розвиток Хмельницька, Івана-Франківська, Тернополя, міст, сіл та селищ, де керують представники «Свободи» – приклад цієї тези.
Український націоналіст – це захисник української землі. Він любить свою землю. Націоналіст розуміє – не можна продавати головний ресурс у час війни і робити українця наймитом на своїй землі.
Ми маємо багато зробити. Маємо йти до людей. Пояснювати і будити українську націю, як це робили наші попередники. “Маємо до вибору бути творцями чи жертвами історії”, – говорив Євген Коновалець. Я вірю – нам випав шанс стати творцями нової України. Повернути українцям гідність і самоповагу, дати відчуття безпеки і достатку у сильній українській державі. Це і є справжній націоналізм. Це і є принцип Степана Бандери. І почати нам треба з основи — відновлення поваги до своїх героїв.