Головна Політакценти Сергій Надал: Руйнуючи вчорашні міфи – рятуємо мир сьогодні

Сергій Надал: Руйнуючи вчорашні міфи – рятуємо мир сьогодні

8 травня в Україні відзначають День пам’яті і примирення. Проте і сьогодні навколо історії намагаються будувати руйнівні антиукраїнські міфи, – вважає міський голова Тернополя Сергій Надал.

Українці заплатили велику ціну за мир

Для українців Друга світова стала одночасно і великою трагедією, через величезні людські втрати, і звитяжною сторінкою історії боротьби українського народу за право бути собою. У цій війні Україна, враховуючи жертв репресій, як гітлерівського, так і сталінського режимів, втратила більше десяти мільйонів осіб. Україна заплатила чи не найвищу ціну за мир у Європі. Більше 8 мільйонів українців загинуло на різних фронтах. Понад мільйон, переважно із західних областей, були депортовані до Сибіру у перші передвоєнні та післявоєнні роки. На руїни перетворилися 720 українських міст і містечок, 28 тисяч сіл. Про великі втрати свідчить історія самого Тернополя, де фактично не залишилося жодної цілої будівлі. Для нацистського і комуністичного режимів, що розпочали Другу світову війну — українці були лише засобом досягнення своїх цілей. Для українців війна не закінчилася у 1945 році. Світ здолав нелюдяний нацистський режим, проте ще багато десятиліть ще більш злочинний режим комуністів продовжував вбивати українців і всіх, хто прагнув волі та свободи. Попри чисельні злочини, десятки закатованих у радянських таборах – сьогодні, на жаль, все ще продовжують жити брехливі міфи про історію. Російська агресія 2014 року проти України привідкрила очі демократичного світу на антилюдську суть комуністичного режиму. Світ почав засуджувати комуністичну ідеологію поруч із нацизмом.

Авторитаризм тримається за брехню

Проте і сьогодні продовжує діяти пропаганда тих, хто виріс на радянських міфах. Ця пропаганда розпалює нові війни не лише в інформаційному просторі, але й в реальному житті. На жаль, досі ті дні, коли цивілізований світ вшановує полеглих у великій війні, Москва використовує для поширення брехні. Створення провокацій. Кровопролиття. Нинішній очільник Росії діє, як і його попередник Сталін, розглядаючи людей, як «сировину» для власного збагачення. На жаль, велика частина навіть представників демократичного світу, стають жертвою суміші російсько-радянської пропаганди. Завдяки цьому з’являються різноманітні звернення у міжнародних організаціях. Будь-який авторитаризм тримається на брехні і боїться правди.

Шанувати полеглих і поширювати правду

Україна розпочала важливий процес декомунізації. Ми доносимо правду про злочини комуністичного режиму і руйнуємо намагання реставраторів тоталітаризму. Напевно однією з найбільших місій українського народу є засудження на міжнародному рівні злочинів представників комуністичної ідеології. Якщо б таке засудження відбулося ще на початку 90-х минулого століття, то не було б теперішньої війни. Тож тепер, коли світ побачив справжнє обличчя послідовників радянського комуністичного режиму, Україна має докладати максимум зусиль для руйнування радянських міфів про Другу світову. Тим самим ми рятуємо світ від Третьої світової війни. Найкраще у ці дні традиційно помолитися за українських воїнів, за жертв минулого. За тих, хто ціною власного життя – дав життя наступним поколінням. Важливо розповісти правду про те, якою насправді була Друга світова для українців. Ми маємо залишатися собою. Шанувати своїх героїв і свої символи. Саме на це було спрямоване рішення тернопільської громади вивішувати червоно-чорний стяг воюючої України під час офіційних заходів. Адже це символ боротьби народу проти двох найкривавіших режимів минулого. Тож хай цей день буде для нас днем пам’яті і правди. Саме правда принесе мир, бо ніхто не піде воювати за брехню на чужу землю.