Головна Політакценти Сергій Надал: Петрушевич вчив діяти в інтересах нації

Сергій Надал: Петрушевич вчив діяти в інтересах нації

Розбрат руйнує, а згода будує — урок сучаникам від Євгена Петрушевича. Президент ЗУНР, талановитий дипломат і політик Євген Петрушевич може бути прикладом для сучасних українських націоналістів. Таку думку висловив міський голова Тернополя Сергій Надал на сторінці Facebook з нагоди 156 річниці з дня народження Євгена Петрушевича.

Він був одним з творців Української національної ради, парламенту демократичної української держави. Петрушевич об’єднував проукраїнські сили навколо ідеї Незалежності попри подекуди різні погляди цих сил на соціальну та економічну політику. Петрушевич уособлював у собі справжній демократичний націоналізм. У його діяльності було стратегічне державницьке мислення про майбутнє України. Він мало дбав про свою політичну долю. Інтереси нації стояли вище за власні партійні й політичні”, – зазначає Сергій Надал.

Міський голова Тернополя звертає увагу на головний урок єдності від Петрушевича.

Сучасники та історики стверджують, що в ЗУНР, на відміну від УНР не було отаманщини й анархізму, котрі підкошували молоду українську державу на початку минулого століття. Петрушевич у всі часи прагнув єдності. Намагався поєднати навіть тих тогочасних політиків, котрі мали особисту неприязнь між собою. Був переконаний — будь-який “поганий мир” між українцями в умовах зовнішньої агресії й становлення держави кращий за “добру і справедливу війну” за посади та впливи”, – пише Сергій Надал.

На думку очільника Тернополя, саме вміння порозумітися і ніколи не йти на союз з ворожими силами і має бути рисою справжнього націоналіста.

Євген Петрушевич був справжнім націоналістом. Ніколи не йшов на союз з ворогом. Сучасники згадують, як Петрушевич відмовився від допомоги радянської влади УРСР у боротьбі з польською армією, що окупувала Галичину. Це рішення коштувало Петрушевичу втрати політичної перспективи. Але радянська сторона ставила вимогу порвати стосунки з урядом УНР в Києві, що було для президента ЗУНР неприйнятним. В той час Петрушевич перебував у напружених стосунках з київським урядом. Він бачив і розумів деструктивні дії уряду в Києві, що руйнували й нищили армію. Цей уряд навіть намагався заарештувати і знищити самого Петрушевича. Проте єдність українців у незалежній власній державі була для націоналіста Петрушевича важливішою за свою тимчасову політичну кар’єру”, – зауважує Сергій Надал.

Тернопільський міський голова також звертає увагу на важливу роль Петрушевича для проголошення сучасної Незалежності.

Головна заслуга Євгена Петрушевича це забезпечення проголошення ЗУНР, її об’єднання з УНР і створення історичного прецеденту — Української держави практично у межах сучасної України. Цей прецедент дав змогу зберігати питання української незалежності на міжнародному рівні усі часи, поки українська земля була окупована чужоземцями. З міжнародно-правової точки зору Україну можна вважати наступницею ЗУНР та УНР. Посилання на період незалежності дозволило, зрештою, у 1991 році проголосити теперішню українську державу”, – йдеться у повідомленні.

Підсумовуючи Сергій Надал наводить історичні уроки, які, на його думку, має вивчити кожен націоналіст, котрий прагне добра Україні.

Демократизм і пошук єдності в інтересах держави. Вміння бути далекоглядним і ставити інтереси нації вище за свої власні. Бажання будувати Україну, а не боротися між собою. Це риси справжнього націоналіста справи — Євгена Петрушевича. Ці риси маємо згадувати ми у складні для країни часи. Так, як це було у 2014, коли попри різні погляди, ми тут в Тернополі об’єднувалися для збереження держави. Здорова національна демократія — це здатність забувати про чвари, різні політичні погляди перед лицем зовнішньої загрози. Розбрат руйнує, а згода будує — те, чого можемо навчитися у Євгена Петрушевича. Тож хай діяльність цього визначного українського націоналіста-державника буде прикладом для нашого покоління націоналістів. Нам потрібні дискусії замість сварок. Нам потрібна спільна дія задля української нації та української держави”, – підсумовує Сергій Надал.