Головна Політакценти Сергій Надал: «Нардепи під тиском громад зробили крок до розблокування теплокомуненерго. Чекаємо...

Сергій Надал: «Нардепи під тиском громад зробили крок до розблокування теплокомуненерго. Чекаємо подальших дій»

ВРУ у першому читанні прийняла законопроект, який розблоковує роботу теплокомуненерго і дозволяє підготуватися комунальникам до зими

  1. Що відбулося?

Головне. ВРУ підтримала у першому читанні доопрацьований законопроєкт 3508-д, яким пропонується механізм реструктуризації боргів теплокомуненерго, ухвалення якого більше року домагалися українські громади.

Зокрема, на потребу ухвалення законопроєкту не раз звертав увагу міський голова Тернополя Сергій Надал та Асоціація міст України.

Очільник Тернополя наголошував, що люди повинні мати доступний тариф на гарячу воду і опалення, а уряд має виконувати свої обов’язки перед громадами, зокрема знайти механізм, що покриває різницю від підвищення ціни на газ для комунальників.

Цитата. “Держава приймаючи рішення про запровадження “ринку” мала б компенсувати громадам різницю між ринковою ціною газу і тією, яка є у тарифі, або ж передати громадам додаткові джерела надходжень, щоб ми могли самостійно платити за подорожчання газу”, – зазначив у своєму коментарі Сергій Надал.

Деталі.Ухвалений у першому читаннізаконопроєкт передбачає:

  • скасування нарахованих штрафних санкцій, або пені, на заборгованість, яка виникла після 1 травня 2020 року.
  • дозвіл на реструктуризацію заборгованості ТКЕ на 5 років;
  • заборону на нарахування пені з боку постачальників природного газу по категорії населення.

Такі вимоги ставила Тернопільська міська рада у своєму зверненні до глави ВРУ, голови уряду та керівництва “Нафтогазу” від 28 травня цього року.

  1. Чому це важливо?

У разі ухвалення закону в цілому, буде забезпечено умови для нормальної роботи підприємств теплокомуненерго, що гарантуватиме гаряче водопостачання, проведення необхідних ремонтних робіт та належну підготовку до опалювального сезону 2021-2022.

Варто зауважити. Більше року у Тернополі місцева влада знижували тариф на гарячу воду і тепло, попри зростання ціни газу. Фактично громади покривали різницю між реальною ціною газу і тією, яка є у тарифі для населення. Уряд мав знайти компенсаційний механізм. Бо саме уряд реально регулює тарифи на тепло для населення через НКРЕКП.

Тернопіль належить до найбільш енергоефективних міст України. Протягом останніх років у місті проведені масштабні роботи із заміни обладнання, що дозволило на 20 % скоротити споживання газу, і на 40 % – електроенергії. Цей “запас міцності” дозволяв місту утримувати тарифи.

  1. Що було раніше?

Раніше на цю проблему звертав увагу Сергій Надал, наголошуючи, що борги теплокомуненерго перед “Нафтогазом” виникли внаслідок урядових рішень:

  • З 20 травня Уряд припинив регулювання цін на газ для теплокомунальним підприємств. “Нафтогаз” підняв ціну на газ комунальникам на третину. Також газовий монополіст вимагав авансових платежів і погрожував відключенням міст від гарячої води.
  • Борг комунальників перед “Нафтогазом” сформувався два роки тому. Тоді уряд почав суттєво підвищувати тарифи на газ, але забороняв підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду для кінцевого споживача. Різницю покривали за рахунок місцевих громад.
  • У лютому 2021 року, уряд зобов’язався покрити різницю між ринковою ціною газу і тією, яка закладена у тарифі на тепло для населення. Про це йдеться у меморандумі, який уклали уряд та Асоціація міст України, однак не вжив жодних заходів.
  • Газовий монополіст скористався ситуацією і підвищив ціну на газ комунальників. Міста змушені відключати гаряче водопостачання, щоб хоч якось зберегти інфраструктуру.

Голова підкомітету Комітету з питань енергетики та ЖКП Остап Шипайло визнав, що частина боргів комунальників перед “Нафтогазом” напряму пов’язана з недоліками державного регулювання, які має усунути законопроєкт 3508-д.