Головна Політакценти Сергій Надал закликав патріотичні сили до єдності заради України

Сергій Надал закликав патріотичні сили до єдності заради України

“Змінити і покращити свою державу ми зможемо. Відновлювати зруйновану державність буде значно важче”, – написав міський голова Тернополя.

Що відбулося: Міський голова Тернополя Сергій Надал написав емоційний блог у Фейсбук з приводу поточної політичної ситуації та наголосив, що українці мають об’єднатися, щоб залишитися собою на своїй землі.

“Наша Богом дана земля опинилася на геополітичному перехресті. Тому українцям не судилося жити спокійно. Завжди знаходився загарбник, котрий хотів стерти не лише Україну, але навіть згадку про неї”, – пише Сергій Надал.

Головне: Сергій Надал закликав усі патріотичні сили до єдності перед загрозою реваншу. Запропонував виробити спільну стратегію на наступні місцеві вибори. Зупинити взаємне поборювання заради України.

“Сьогодні єдиним острівцем стабільності і української України є міста і села. Тому наступні місцеві вибори, як ніколи є важливими. Це останній шанс зупинити знищення України, щоб потім не відновлювати свою державність дуже великою ціною. Я закликаю усі патріотичні сили до єдності. Ви повинні зібратися разом. Домовитися про співпрацю. Усунути будь-які наміри щодо нечесної боротьби і взаємного поборювання. Сьогодні кожен патріотичний політик має думати не про кар’єру, а про Україну. У кожного з вас є свої погляди на економіку і політику. Але кожен з вас має любити перш за все Україну. Змінити і покращити свою державу ми зможемо, щоб потім не довелось вкотре відновлювати державність, – написав Сергій Надал у своєму блозі.

Деталі: Очільник Тернополя наголосив, що кожного разу, коли українці були роз’єднані — вони отримували поразку, а коли єдналися — були переможцями. Зокрема Сергій Надал нагадав про всі історичні шанси, які втрачали Українці через міжусобиці і перемоги, які здобували, коли діяли разом.

“Через Україну пройшло монгольська орда. Зупинити її змогли лише за кілька століть, коли об’єднали зусилля усіх, хто жив на українських землях.”, – пише Сергій Надал, –  “Великий шанс стати собою випав українцям під час правління гетьмана Івана Мазепи на початку 18-го століття. Проте тоді внутрішня боротьба “за булаву” знищила українську державу, що заново зароджувалася. Були століття гноблень і забуття. Лише ціною тисяч українських життів — українцям вдалося зберегти свою самобутність, мову та культуру”.

Сергій Надал також застеріг від невивчених історичних уроків недалекого минулого та сучасності.

“На початку 20-го століття постала Українська народна республіка, якої не мало бути. Цього не хотіла жодна тодішня геополітична сила. Перші успіхи української республіки налякали зовнішніх ворогів. Вони вміло скористалися політичними розбіжностями різних гілок патріотичних сил. Штовхнули Україну у міжусобиці. Знищили українську республіку.

Через самовіддану боротьбу УПА, “шестидесятників”, дисидентів 1970-80-х — у 1991 році постала Незалежна Україна. Її пробували руйнувати кілька разів. Проте рятувала єдність української нації, котра виявилася під час Всенародного референдуму за Незалежність у грудні 1991 року, у самовідданій боротьбі українців проти московського агресора у 2014 -2020 роках. Українці втримали ситуацію на місцях. Створили потужний волонтерський рух. Відродити армію. Попри всі прогнози. Попри відсутність підтримки зовнішніх сил на початках — зупинили московського агресора. Відновили Україну.

А що ми маємо зараз? Відбувається наступ на українську мову. Країну кидають в хаос. Українця зневажають. Українську державу знищують

В цей час національні та патріотичні сили далекі від єдності, яка сьогодні потрібна, як ніколи. А українці зобов’язані об’єднатися, щоб зупинити реванш і залишитися собою”, – наголошує Сергій Надал.

Що було раніше: Міські голови Тернополя, Івано-Франківська, Хмельницького, що представляють ВО “Свобода”, виступили з різкою критикою центральної влади за наміри переглянути мовне законодавство у сторону скорочення публічного використання української мови.

У своїй спільній заяві свободівські мери Сергій Надал, Руслан Марцінків та Олександр Симчишин нагадали, що кожен окупант намагався знищити українську мову. Ворог фізично знищував носіїв української мови, нашу інтелігенцію, письменництво, науковців. Українську мову забороняли 134 рази, а також поставили вимогу голові Верховної Ради України, Президентові України та Прем’єр-міністрові України припинити нападки на основи української нації та державності, публічно вибачитись за вислови, які зневажають Україну, зупинити політику малоросійства та нищення української держави.