Головна Політакценти Сергій Надал: Відповідальність дарує свободу

Сергій Надал: Відповідальність дарує свободу

Відповідальний завжди залишатиметься вільним, бо він визначає свій шлях самостійно. У цьому переконаний міський голова Тернополя Сергій Надал.

Дорогі тернополяни! Українці! Друзі!

Цього року ми зустріли світле свято Воскресіння Христового у час значних політичних збурень. Останні кілька місяців країна жила виборами. Точилася жорстка боротьба світоглядів. Хтось пов’язував свій вибір з надією на зміни і перемогою, а хтось побачив нові виклики для української Незалежності. Подекуди політичні обговорення і дискусії призводили до сварок. 

Для багатьох із нас побоювання щодо подальшої долі нашої держави мають глибокі підстави. Україна п’ятий рік продовжує захищатися від агресора. Великих зусиль докладають наші дипломати для збереження міжнародної коаліції протидії агресору. Ворог також не спить. Він намагається використати кожну нагоду, кожну внутрішню суперечку для того, щоб ослабити нашу державність, щоб, зрештою, позбавити нас наших здобутків і нашої свободи.

Тож у ці дні, коли усі християни вітають Воскресіння Сина Божого, згадуючи про те, як світло перемогло темряву, добро перемогло зло – ми маємо скористатися цим часом, щоб відновити ту єдність, котра століттями дозволяла встояти українській нації. «Працюйте у згоді, бо згодою ростуть малі речі, а незгодою і великі руйнуються», – говорив наш духівник Патріах Йосиф Сліпий. Сьогодні ми маємо єднатися навколо цінностей, які для всіх нас є спільними. Це наша Україна, наша нація, традиції, історія, самоповага. Ці цінності є важливішими за партійні кольори і окремі політичні розбіжності. Маємо не засуджувати, а переконувати, що треба зробити, щоб було краще. 

У дні Господнього Воскресіння, коли в наших серцях так багато віри і надії в краще, пам’ятаймо, що майбутнє Тернополя, України, своєї родини – це наша спільна відповідальність. «Бути вільним – означає бути відповідальним», – говорив Блаженнійший Любомир Гузар. Я вірю, що у руках кожного з нас є достатньо сили, щоб невтомно працювати для спільної справи, бо найкращим патріотом є той, хто сумлінно працює на благо своєї громади. Саме від нашої самовідданої праці залежатиме, у якій країні ми будемо жити. «Ніхто нам не збудує держави, якщо ми самі її собі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути», – говорив провідник українського консерватизму В’ячеслав Липинський. Ці слова мають нас надихати діяти у складні часи, як колись діяли перші християни несучи Слово Боже. Адже коли ти робиш правильну і добру справу, то з часом ти перемагаєш. Тож відповідальність за все, що діється навколо — дає нам свободу і залишає нас вільними за будь-яких обставин. Ми вільні обирати шлях, яким будемо йти.

У ці дні маємо пам’ятати і слова Степана Бандери: «Ніщо не зупинить ідеї, час якої настав». Особливо треба про них згадувати тим, хто з якоїсь причини опустив руки і зневірився. Ідея незалежної, самодостатньої та сильної України у Європі вже незаперечна. Її не здатний зупинити жоден найсильніший ворог. Тож треба вірити і діяти, і тоді прийде успіх. Тож, хай світле свято Христового Воскресіння дарує кожному із нас натхнення до невтомної праці. Хай додасть нам віри та єдності. Хай наповнить нас силами жити і працювати на благо наших родин, нашої громади, нашої Батьківщини.  

Христос Воскрес!

Воскресне Україна!