Головна Політакценти Села Кременеччини повстають проти децентралізації

Села Кременеччини повстають проти децентралізації

реформа-300x200Ряд сіл Кременецького району обурені, що їх заставляють “добровільно” об’єднатися. Без жодних обговорень сільські ради мають об’єднатися відповідно до методики, затвердженої КМУ та розробленим на її основі Тернопільською ОДА. Добровільне об’єднання лише на словах, бо влада займається відвертим шантажем, обіцяючи повернути на місці податок з ПДФО після об’єднання, або примусово об’єднати села у 2016 році. Громадяни села Лідихів запросили до себе народного депутата України Михайла Головка поспілкуватися про плюси та мінуси територіальної реформи.

Лідихів – далеко не перше село, яке стурбоване новою реформою. Сьогодні ми проводимо ряд зустрічей в різних районах і всюди аналогічні проблеми: село хочуть знищити і для цього застосовують усі методи. Тарифний геноцид уряду Яценюка — лише яскравий приклад, що нас хочуть залишити без копійки та загнати в борги. Усе робиться для того, щоб без спротиву забрати та продати українську землю. Чомусь усі забули, що Майдан стояв за ліквідацію адміністрацій, але як бачимо — адміністрації залишаються, а натомість ліквідовують місцеве самоврядування. Прихильники реформи, головним аргументом, називають економічну недоцільність існування сільських рад. Звичайно, що є дуже багато сіл, які не в змозі себе фінансувати, але тоді потрібно надавати більше повноважень та залишати значну частину податків на місцях. Якщо виходити з того, що є села, які економічно не ефективні, то ми дійдемо до абсурду, адже в нас сама держава економічно не ефективна і тому Яценюк бігає по світу з протягнутою рукою,” – зауважив Михайло Головко.
Як зазначив депутат, ВО “Свобода” виступає за проведення адмінреформи, але не в такому виді, адже необхідно місцеве самоврядування забезпечити повноваженнями для прийняття рішень та коштами для виконання цих повноважень.
“Україна нагадує мішок із дірявим дном — скільки туди не сип, а нічого не залишається. В першу чергу нам необхідно перекрити офшори, що кошти не втікали з країни. По-друге — націоналізувати вкрадені у держави підприємства. По-третє — значну частину податків залишати на місцях, щоб села мали можливість ними розпоряджатися, а не чекати подачки зверху. Свободівці уже давно зареєстрували відповідні законопроекти та постанови, залишається лише позитивно за них проголосувати, але коаліція відмовляється ставити їх у порядок денний. Аналогічно, як “Народний фронт” та “Самопоміч” блокують розгляд законопроекту про збільшення закупівельної ціни на молоко. У нас ціни виросли на все і лише закупівельна ціна на молоко не змінилася. Такими кроками селам не залишають шансу на виживання. Об’єднувати громади потрібно, але це мають бути функціональні громади, а не колгоспи по 15-20 сіл і де вся вигода від об’єднання дістанеться лише ценру. ВО “Свобода” підтримає будь-яке об’єднання громад, якщо це об’єднання добровільне, а не під тиском та шантажем з боку адміністрації”, – підкреслив Михайло Головко.
Присутні вислови підтримку ідеї, що у районі варто створювати декілька територіальних громад. Адміністрація ж планує, щоб весь Кременецький район об’єднався в дві громади з центрами у Кременці та Почаєві. Зрозуміло, що прилеглим селам до Кременця чи Почаєва вигідно і зручно об’єднатися з , але немає жодної зручності для сіл, які за 20-30 км від райцентру. Аналогічну підтримку про створення декількох територіальних громад висловили мешканці села Крижі під час зустрічі зі свободівцем Михайлом Головком.