Головна Політакценти Порошенко гарантовано виходить у другий тур виборів президента, – політолог

Порошенко гарантовано виходить у другий тур виборів президента, – політолог

В останні місяці значно посилюється тенденція зростання рейтингу президента України Петра Порошенка, і вже очевидно, що він точно проходить у другий тур виборів. Про це заявив блогер і політичний експерт Володимир Макаровський в соціальній мережі Facebook.

«Чим ближче дата виборів, тим більш напруженішою є боротьба кандидатів і все чіткіше вимальовуються лідери цієї гонки. Причому в числі фаворитів все впевненіше зміцнюється діючий президент, хоча ще восени картина була іншою. Однак, уже в грудні 2018 року опитування показали значне «зростання» Петра Порошенка – 13,8%. У той час, як рейтинг Юлії Тимошенко залишався стабільним – 16,1%. А Володимир Зеленський, навпаки, пішов на зниження – 8,8%. Ці дані представили Фонд «Демократичні ініціативи» імені Кучеріва та Центр Разумкова », – написав Макаровський.

На його думку, про те, що такий розклад – не випадковість, і вже можна говорити про тенденції, стало остаточно зрозуміло після публікації найсвіжіших рейтингів. Так, за даними соціологічного опитування, проведеного Центром ім. Драгоманова, підтримка Порошенко практично зрівнялася з рейтингом його основного опонента: 17,1% проти 17,4% у Тимошенко.

«Це менше статистичної похибки! Відставання ж від лідерів у Зеленського, навпаки, значно зросло, склавши понад 7%. Пояснити зростання підтримки серед виборців чинного президента можна його останніми досягненнями в справах церковних. Отримання Томосу про автокефалію української помісної православної церкви позначилося на рейтингу Порошенко, безумовно, позитивно. Це рішення дійсно підтримує більшість українців, люди розуміють, що воно є без перебільшення історичним », – підкреслив експерт.

Він зазначив, що крім Томосу, ближче до виборів прихильники Порошенка стали активніше згадувати й інші його реальні досягнення на посту президента, серед яких отримання безвіза і асоціації з ЄС, створення Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, модернізація і значне зміцнення армії, формування «антиросійської коаліції ” на міжнародній арені.

«Штабу Юлії Володимирівни в даній ситуації складно протиставити власні скільки-небудь значимі досягнення, тому вона виявляється в «наздоганяючому» положенні, по суті, повторюючи гасла Петра Олексійовича: «Армія, Мова, Віра» на свій лад. Про це, зокрема, говорить запрошення ветеранів АТО і патріарха Філарета на з’їзд «Батьківщини», на якому відбувалося висунення Тимошенко в президенти. Втім, судячи з рейтингів, поки що ця технологія не довела своєї ефективності », – впевнений блогер.

За його словами, останні соціологічні опитування підтверджують тенденцію останніх місяців.

«Таким чином, можна констатувати, що у другий тур виборів президента гарантовано виходять Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. Причому, поки складно сказати, хто з них до моменту голосування буде вище в рейтингах. Виходячи з наміченої тенденції, підтримка Порошенко, при подальшій активізації його передвиборної кампанії, продовжить своє зростання. У той час як Тимошенко, без використання її штабом нових політтехнологій, швидше за все залишиться на поточному рейтинговому рівні », – констатував Володимир Макаровський.