Головна Політакценти Подарунки влади до Дня місцевого самоврядування – скорочення фінансування, тиск та централізація,...

Подарунки влади до Дня місцевого самоврядування – скорочення фінансування, тиск та централізація, – «УДАР Віталія Кличка»

7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування.

Реформу децентралізації, за оцінками українських та міжнародних експертів, вважають однією з найуспішніших за всю історію незалежності України. Однак замість завершення реформи центральна влада гальмує процес, а деякі ініціативи влади навіть призводять до певного відкату реформи децентралізації за рахунок посилення тиску на органи місцевого самоврядування.

Про це заявили у партії «УДАР Віталія Кличка».

Саме завершення реформи децентралізації – це той шлях, який задекларувала влада, а на практиці намагається зберегти вплив на місцеве самоврядування та посилити централізацію. Представники влади просувають окремі законодавчі ініціативи, спрямовані на зміну балансу повноважень між органами місцевого самоврядування і органами державної влади. Зокрема законопроєкти «Про місто Київ – столицю України» (2143-3) та «Про місцеві державні адміністрації» (4298). Критично наростає неузгодженість перерозподілу повноважень між місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування, зазначили в партії «УДАР Віталія Кличка».

«Ударівці» підкреслили, що дороговказом в реформі децентралізації в Україні є Європейська хартія місцевого самоврядування, де головним є принцип субсидіарності – вирішення конкретних проблем на найближчому до повсякденних потреб людей щаблі влади. Але спостерігається парадокс, що центральна влада продовжує навантажувати місцеву владу обов’язками, але при цьому забирає чи не додає до місцевих бюджетів грошей.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко виступив з ініціативою звернення до парламенту щодо ухвалення нового закону про діяльність органів самоорганізації населення (ОСН). Він відзначив, що ОСН це – представницькі органи, які створюють мешканці міста для вирішення окремих питань місцевого значення. Це будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, районів у містах. ОСН співпрацюють із багатьма установами та організаціями задля вирішення місцевих питань, дають можливість усім охочим брати участь у громадському житті міста.

В умовах наступу, який відбувається на місцеве самоврядування, права та повноваження органів самоорганізації населення дуже важливими, бо це – інструмент місцевої демократії. Всі рішення в державі повинні ухвалюватися з огляду на те, як вони покращують становище окремої людини, окремої громади, а потім і країни загалом. Місцеве самоврядування України має реалізовуватися в інтересах всіх українців, а не бути втіленням окремого бачення центральної влади, – резюмували в «УДАРі Віталія Кличка».