Головна Політакценти Петро Порошенко відкрив символічну виставку, що демонструє загальносвітовий масштаб участі українців у...

Петро Порошенко відкрив символічну виставку, що демонструє загальносвітовий масштаб участі українців у Другій світовій війні

В день пам’яті і примирення український Президент відкрив символічну виставку.
На одному плакаті поруч – вояк із минулого і сьогоднішній український військовий. Обидва – в різні часи захищали Україну від агресорів. Перший – від фашистів під час Другої світової, другий – від російських агресорів на Сході України. Виставку до дня пам’яті та примирення організував Національний музей історії України у Другій світовій війні.
«Дуже важливо відкривати і гортати маловідомі сторінки історії, зміцнювати зв’язок поколінь українських воїнів… Учасників Другої світової війни у складі Червоної армії. Армій держав Антигітлерівської коаліції, рухів опору в окупованих нацистами країнах… Української повстанської армії та захисників України із Збройних Сил, Національної гвардії, інших формувань. Виставка, створена вами, наочно демонструє загальносвітовий масштаб участі українців у Другій світові війні», – зазначив Президент України Петро Порошенко.
Історики і вчені зібрали мільйони раніше невідомих історій українців, які раніше розчинялися у потоках радянської пропаганди. Тут – унікальні архівні документи, пам’ятки і навіть докази присутності російських військових на Донбасі. Президент підкреслив – повертаючись до національної історії, країна рухається у правильному напрямку.
«Наприкінці минулого місяця за моїм наказом начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко затвердив Програму заходів щодо відновлення та впровадження національних бойових традицій у Збройних Силах України. Армію остаточно очистять від усіх небезпечних рудиментів радянсько-російської ідеології, які негативно впливають на бойовий дух українського війська…Які паморочать нам голову облудними пропагандистськими штампами, покликаними тримати нас на ментальній орбіті Росії.
За чотири роки ми вже здійснили низку ефективних, результативних кроків, які зміцнили нашу національну ідентичність. Ми повертаємося до своїх витоків та власної історії», – наголосив Петро Порошенко.
Несподівано доторкнулася родина Президента і до історії сімейної – працівники музею знайшли в архівах інформацію про дідуся Марини Порошенко. Його вважали зниклим безвісти з самого початку війни. А сьогодні першій леді вручили документ, в якому вказано точні час і місце, коли з Миколою Надєждіним був втрачений звязок. Тепер родина Порошенків спробує знайти більше документів в архівах, відшукати місце загибелі і вшанувати пам’ять свого героя.