Головна Політакценти “Об’єднання двох команд Сергія Надала”: якою має бути Тернопільська міська рада

“Об’єднання двох команд Сергія Надала”: якою має бути Тернопільська міська рада

Дві політичні сили публічно підтримали міського голову Сергія Надала і це той випадок, коли обидві потрібні Тернополю та Україні

Хто за мера?

29 серпня ВО “Свобода” провела свій партійний з’їзд. Ця ідеологічна політична сила на сьогодні одна з найстаріших, а серед активних, напевно єдина. “Свобода” висунула на посаду міського голови Тернополя кандидатуру чинного мера Сергія Надала, одного з найуспішніших управлінців України, заслуги якого визнають не лише друзі, але й політичні вороги. При цьому “Свобода” закликала інші державницькі сили підтримати своїх сильних кандидатів у різних містах України. Основна мета — зберегти порядок і зупинити проросійський реванш. 

Сьогодні це не просто слова, а реальність. Саме “свободівські” мери виявилися добрими управлінцями. Протиставили порядок на місцях — незрозумілому хаосу нагорі. Тобто, тут сенсацій не було. Партія підтримує свого успішного однопартійця і це логічно.

На початку серпня відомі тернополяни, що багато років працювали в одній команді з міським головою, презентували нову політичну силу: “Порядок. Відповідальність. Справедливість”. Очолив партію давній соратник Сергія Надала, який багато років працював у міській раді — управлінець, поет, драматург, журналіст Олександр Смик. До партії долучилося також багато маловідомих широкому загалу, але авторитетних у професійних колах, людей. Це, зокрема, голова ради голів ОСББ Тернополя Сергій Лупак; голова регіонального відділення асоціації міст України Ігор Гірчак; голова ОСББ Олеся Чванкіна; журналістка Марія Пачковська, письменник і доброволець Олександр Вільчинський, місцевий підприємець-виробник Василь Ласій, депутат і професіонал у сфері ІТ технологій Віктор Генсерук. 

Можна сказати, що партія стала об’єднанням професіоналів, які відкрито заявили на початку кампанії, що їхня основна мета — підтримка міського голови Сергія Надала та його курсу. Сам очільник Тернополя також висловився за створення такої політсили і високо оцінив професійні якості членів нової команди. 

Вороги Сергія Надала одразу заговорили про “розкол”. Однак, для тих, хто думає глибше, дбає про Тернопіль — можливий союз “Свободи” і партії “Порядок. Відповідальність. Справедливість” видається переможною комбінацією для тернополян і Тернополя. У міській раді потрібні обидві ці політичні сили, бо вони мають різну функцію.

Чому потрібна “Свобода”

Свобода” – ідеологічна загальноукраїнська партія. Без ідеології нема руху. Ця політсила послідовно захищає мову, історію, християнську традицію, державу. Коли в українця нема своєї держави, то він не буде господарем на своїй землі. “Свобода” захищає Україну і Тернопіль від загроз державності. Це роблять свободівці у місцевій владі, свободівці у парламенті, свободівці на фронті. 

Свобода виступає, як єдина загальнонаціональна сила. І така політична сила потрібна меру Тернополя. Адже Сергій Надал, один з небагатьох українських політиків, хто дозволяє собі відкрито виступати проти антиукраїнських рішень центральної влади. Без підтримки “Свободи” таких професійних патріотів легше знищити.

Свобода” потрібна у місцевих радах. Саме тут, на місцях, останній блок-пост проти проросійського реваншу. Коли свободівські депутати у парламенті і воїни на фронті матимуть сильний тил у вигляді “Свободи”  у місцевих радах – вони зможуть захистити Україну. 

Свобода” тримає в тонусі всіх. Вона за радикальні зміни в інтересах українців. Інші часом бояться “прямих зіткнень” з антиукраїнськими силами. “Свобода” готова боротися там, де йдеться про принципові речі: мова, держава, традиції, культурна спадщина, національні інтереси. “Свобода” починає діяти тоді, коли інші вагаються. 

Що дасть “Порядок. Відповідальність. Справедливість”

Порядок. Відповідальність. Справедливість” – це партія професіоналів, які люблять Тернопіль і виступають за продовження позитивних змін. Це практики, “робочі конячки”, які щоденно займаються комуналкою, транспортом, дорогами, тротуарами, дворами. Без цих людей справи ніколи б не було тих кардинальних змін, які спостерігаємо зараз у Тернополі. Ця партія, можливо, не настільки сконцентрована на загальнонаціональних питаннях, але чітко знає, що робити з місцевими проблемами. І таку політичну силу можуть підтримати люди, яким потрібний сталий поступальний розвиток Тернополя.

ПВС підтримує міського голову Сергія Надала, якого висунула “Свобода”. У напрямку перемоги міського голови і збереження курсу Тернополя “Свобода” і ПВС є союзниками. Це два крила протернопільських політичних сил, які будуть підтримувати міського голову. 

В історії України так було. Поміркований суспільно-господарський кооперативний рух під проводом митрополита Андрея Шептицького — створював умови для економічного відродження України. Радикальна ОУН під проводом Євгена Коновальця, а пізніше Степана Бандери, — вдавалася до радикальних дій. Без руху Шептицького не було б господарської основи збереження України. Без радикальної ОУН — не було б УПА, не було б захисту для українців від фізичного винищення, не було б України. 

Замість післямови

Щоб добрі зміни були швидшими у міській раді потрібна більшість з цих двох протернопільських сил. Насправді вони конкуренти до інших партій тих, хто звик до політики “порожніх розмов”. У місті потрібні “робочі конячки”, котрі допомагатимуть меру здійснювати господарські проекти, але потрібні і ті, хто будуть захищати, як Тернопіль, так і Україну. Цього разу є сподівання, що міський голова отримає підтримку не лише тернополян, але й свідомих депутатів. А завдання тих, хто любить своє місто, зробити так, щоб у міській раді було більше людей справи і менше любителів поговорити і покритикувати.


Іван Салій