Головна Політакценти Нові дороги та успішні реформи: Уряду Гройсмана – 3 роки

Нові дороги та успішні реформи: Уряду Гройсмана – 3 роки

Будівництво нових доріг та об’єктів інфраструктури, зростання пенсій і зарплат, початок довгоочікуваних реформ в медицині та освіті – за три роки Урядом на чолі з Володимиром Гройсманом зроблено чимало. Але попереду ще багато роботи.

«14 квітня виповнилося три роки обрання нашого Уряду. Громадяни знають і розуміють, наскільки ці роки були важкими. Як ми прожили ці роки – ми знаємо, але важливо, як будемо жити далі, в яких пріоритетах. І ці пріоритети – економічне зростання, зростання якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і капітальний ремонт країни, яким ми займаємося. Зрозуміло, що нам тут буде потрібна підтримка Парламенту. Все найцікавіше ще попереду», зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Уряд показав свою можливість працювати в кризових умовах та брати відповідальність за свої дії. Адже завдяки системній роботі і згуртованим діям вдалося не тільки вивести країну з кризи, а й забезпечити економічне зростання. Так, у 2015 році ВВП впав на 9,9%. Вже у 2016 році цей показник зріс на 2,3%. У 2015 році рівень інфляції був 43,3%, а вже у

2018 – лише 9,8%.

Курс – на нові дороги

Одним з ключових завдань для Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та його команди стало будівництво та капітальний ремонт доріг. Так, деякі з них не бачили ремонту 20-30 років, а їх зношення подекуди сягало близько 90%. За три роки збудовано і відремонтовано 6800 км автошляхів. Фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі: у 20016 р. -19 млдр. грн., у 2019 р – 55 млрд. грн.

«У 2016 році я взяв під свою відповідальність питання доріг. Обсяги фінансування стали значно більшими, сказав Глава Уряду.– Ми за 3-5 років відновимо дороги України. Вже зараз ми підвищили відповідальність підрядників – створили мобільні групи перевірки. Хто халтурив при будівництві, виправить помилки за свій рахунок. Також запроваджуємо гарантії якості на 5-10 років».

Амбітна мета Уряду – відремонтувати більше 50% доріг в Україні та за 5 років та з’єднати якісними дорогами всі обласні центри.

Реформи, яких чекали десятки років

Володимир Гройсман – реформатор. Саме він допоміг втілити життя в ключові реформи, які інші вважали «незручними».

Позитивні результати медичної реформи вже відчули мільйони українців. Її мета – змінити не тільки принципи фінансування галузі, а й покращити якість надання послуг. Українці вже обрали сімейних лікарів і уклали з ними договори. Відчули зміни і самі лікарі первинної ланки: їх зарплати зросли у 2-3 рази.

«Якщо 3-5 років робити те, що передбачено планом реформи медицини, протягом цього часу українці будуть бачити позитивні зміни в системі охорони здоров’я, відчують підвищення якості надання медичної допомоги. Важливо діяти системно і послідовно. В результаті українці отримають кваліфікованих лікарів, нормальні умови отримання допомоги, а лікар отримає нормальну, достойну заробітну плату», сказав Володимир Гройсман.

7 мільйонів українців користуються програмою Уряду «Доступні ліки» і відтепер можуть отримувати ліки з електронним рецептом. З 1 липня запрацює Урядова програма «Безкоштовна діагностика».

Зростання заробітних плат вчителів – майже на 85% – один з головних здобутків освітньої реформи. 1 вересня 2018 року першокласники прийшли у Нову українську школу – до підготовлених вчителів, за новим змістом освіти, у новому освітньому просторі. На модернізацію початкової школи у 2019 році закладено в бюджеті закладено 1 млрд. грн.

Показала успіх і реформа децентралізації, ініціатором і головним рушієм був Володимир Гройсман. В Україні створено 884 об’єднаних територіальних громади, які отримали нові інструменти та можливості.

Збільшення соціальних виплат

Серед головних досягнень у соціальному секторі – суттєве збільшення зарплат і пенсій. Середня зарплата зросла вдвічі, мінімальна – втричі: у грудні 2016 року мінімальна зарплата в Україні складала 1600 грн. З 2017 року вона зросла вдвічі – до 3200 грн. А з 1 січня цього року до 4173 грн.

За час роботи Уряду середня пенсія зросла в 1,7 раза. Завдяки урядовій пенсійній реформі вже у жовтні 2017 року близько 10 млн. пенсіонерів отримали збільшені пенсії. У 2018 році збільшення пенсій отримали військові пенсіонери. Другу хвилю підвищення військовим пенсіонерам Уряд здійснив у січні 2019 року. А завдяки автоматичному перерахунку пенсій у березні цього року більше 8 мільйонів українців отримали вищі пенсії. Ще майже 2,2 млн. пенсіонерів – одноразову доплату.

Важливо, що зростання соціальних стандартів відповідно до можливостей економіки. Всі підвищення відбуваються не за рахунок друкування грошей, а за рахунок збільшення доходів бюджету.

Головне –

продовжувати обраний курс

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман показав, що вміє працювати з парламентом: три роки бюджети подаються і ухвалюються вчасно, а не «під ялинку», як це було раніше. А

основні показники бюджетних доходів та видатків плануються не на рік, а на 3 роки.

Вперше за багато років в Україні запроваджено стратегію «ми починаємо жити на свої кошти». За час роботи Уряду Гройсмана відновлено кредитування МВФ, що допоможе розрахуватися з боргами. Так, у 2019 році маємо виплатити 427 млрд. грн. зовнішнього боргу. Уряд має чіткий план, як скоротити борг. Тому сьогодні дуже важливо зберегти темп реформ.