Головна Політакценти Не дивлячись на гучні заяви «Слуг народу», гроші з Києва на будівництво Гаївського мосту так і...

Не дивлячись на гучні заяви «Слуг народу», гроші з Києва на будівництво Гаївського мосту так і не надійшли  

Якщо кошти все таки колись надійдуть, вони будуть призначені на створення транспортної розв’язки біля шляхопроводу.

Політичний популізм

Нардепи зі «Слуги народу» виступили з гучною публічною заявою про те, що вони добились виділення 190 мільйонів на добудову Гаївського мосту. Як і в багатьох інших випадках, у цій новині більше політичного шоу, ніж правди. Бо Гаївський міст добудовують виключно за кошти міської ради Тернополя.

Чи прийдуть обіцяні мільйони у Тернопіль?

По-перше. Гроші ще не виділили. Це лише рішення Бюджетного комітету Верховної Ради. Кошти для Тернополя можуть «обрізати» на інших сходинках узгодження-затвердження державних коштів. Їх банально може заблокувати прем’єр, спрямувавши за соціалку. 

По-друге. Таких прикладів було багато. 

Кошти на будівництво Гаївського мосту з державного бюджету у 2018 році вже «виділяв» тодішній прем’єр Володимир Гройсман. У 2019 році їх також «виділяв» прем’єр Олексій Гончарук. Профінансувати будівництво обіцяв і колишній губернатор Тернопільщини Степан Барна, проте кошти так і не надійшли. Якби не фінансування з міської ради, Гаївський міст міг у будь-яку хвилину обвалитися. І замість нового шляхопроводу Україна б отримала техногенну катастрофу. 

На що можливо підуть обіцяні 190 мільйонів?

Нардепи від «Слуги народу» дійсно пообіцяли Тернополя 190 млн грн. Однак ці кошти підуть на облаштування автомобільглї розв’язки біля Гаївського мосту. Саме за це проголосував Бюджетний комітет Верховної Ради. Сам Гаївський міст добудуть за кошти міської ради. Однак міський голова Тернополя Сергій Надал у своєму зверненні привітав навіть таке рішення Бюджетного комітету.

«Сьогодні справді важливий день. 190 мільйонів дуже потрібні Тернополю. Всі, хто хочуть на цьому піаритись, – будь ласка, головне, щоб кошти надійшли. Зрештою, у Тернополі ще є об’єкти, які потребують державного співфінансування: Палац спорту, Водна арена. Тернопіль радо прийме допомогу від держави для розвитку міста», – зазначив міський голова Тернополя.

Тому віримо що «зелені» гроші все таки надійдуть і Тернопіль буде мати не лише новий міст, а й сучасну транспорту розв’язку. Але не забуваємо, що незабаром стартує виборча компанія до місцевих рад, коли на перше місце виходять обіцянки, шоу та піар, а не конкретні справи.

Тарас Смолій