Головна Політакценти Незважаючи на провокації окремих «активістів», депутати на сесії прийняли важливі рішення для...

Незважаючи на провокації окремих «активістів», депутати на сесії прийняли важливі рішення для Тернополя

У вівторок, 24 жовтня, відбулася чергова сесія міської ради Тернополя, яку окремі «активісти» знову намагалися зірвати і перетворити роботу на типовий «базар».
Однак спокій та витримка міського голови Сергія Надала дозволила забезпечити нормальну роботу та прийняти життєво важливі рішення для Тернополя та тернополян.
Перша спроба заблокувати сесію
Все почалося з депутатів, яких раніше вигнали з ВО «Свобода» за зраду партійних принципів. Вони знову намагалися заблокувати роботу міської ради, зібравши під радою своїх прихильників, хоча самі не прийшли. Однак, окрім родичів та особистих друзів їх ніхто не підтримав.
Так що внутрішньопартійний конфлікт у ВО «Свобода» можна назвати вичерпаним. Тим більше, що виключені зі «Свободи» депутати програли всі можливі суди, якими вони намагалися визнати незаконними збори виборців-тернополян, котрі прийняли рішення про позбавлення їх депутатського мандату за народною ініціативою.
Друга спроба заблокувати сесію
Вже у сесійній залі окремі «активісти», які мають або особисті комерційні інтереси або завдання своїх партійних босів, теж намагалися заблокувати роботу сесії, зірвавши її чи перетворивши на «бардак».
Представники політичних партій, які спонсоруються українськими олігархами та за будь-яких обставин хочуть тримати тернополян на «газовій голці», намагалися зірвати ініціативу міського голови Сергія Надала заборонити введення в експлуатацію БУДЬ-ЯКИХ котелень на альтернативному паливі, що не отримали відповідних дозвільних документів та екологічних висновків. Їхня пропозиція – котельні мають працювати виключно на дорогому газі, який щомісяця зростає у ціні.
Активісти-популісти намагалися заблокувати це рішення, відстоюючи свої бізнесові та політичні інтереси. «Хаос» на сесії закінчився, коли їхню пропозицію відкинули міські депутати.
Депутати підтримали пропозицію міського голови «…заборонити на території м. Тернополя експлуатацію котелень чи інших генеруючих потужностей на альтернативних видах твердого палива, які не отримали позитивні експертні висновки, дозволи, сертифікати та ліцензії щодо дотримання державних будівельних, екологічних, санітарних та природоохоронних норм, або інших вимог передбачених чинним законодавством»
Найважливіші рішення міської ради від 24 жовтня
Міська рада Тернополя прийняла 24 жовтня більше 260 рішень. Найбільш актуальні:
Затверджено ініціативу міського голови про заборону експлуатації всіх котелень на всіх альтернативних видах палива до отримання всіх дозволів та дотримання всіх екологічних норм.На території Тернополя заборонена експлуатація котелень чи інших генеруючих потужностей на альтернативних видах палива, які не отримали позитивні експертні висновки. Такий проект рішення на розгляд депутатів подав міський голова Сергій Надал та був підтриманий 31 голосом «за».
Зі слів очільника Тернополя, міська рада та депутати прийняли рішення заборонити працювати будь-яким котельням, які не є екологічно безпечними, у першу чергу, заради здоров’я тернополян. І таке рішення стосується не лише котелень на торфі, а й котелень, які працюють на будь-якому іншому виді альтернативного палива.
Внесено зміни до бюджету Тернополя на 2017 рік.Кошти скеровані на соціальні проекти, на зарплати бюджетників, на компенсацію перевізникам за пільговиків тощо.
Вділено кошти для належного забезпечення проведення опалювального сезону.Адже ситуація в місті критична. НАК «Нафтогаз України» встановив непідйомну комерційну ціну на газ для комунальних підприємств. Вона більша від ціни для комерційних підприємств. Тобто олігархи платять за газ для своїх металургійних підприємств менше, ніж місто для опалення людських квартир. Борг «Тернопільміськкомуненерго» складає вже більше 90 мільйонів гривень. Працівники цього підприємства вже з вересня не отримують зарплату. Тому мерія виділила додаткові кошти для забезпечення нормального функціонування підприємства та проведення опалювального сезону.
Депутати прийняли рішення «Про поновлення договорів оренди землі» для добросовісних підприємців.Тобто на ділі реалізується програма міського голови про підтримку малого та середнього бізнесу про автоматичне продовження договорів. Тепер дрібні підприємці не бігають по кабінетах міських депутатів, щоб домовитися про продовження терміну оренди. Це рішення приймається спільно для всіх підприємців.
Прийнята міська «Програма запобігання соціальному сирітству, подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2018-2021 роки».Тепер з міського бюджету будуть фінансуватися всі заходи для запобігання сирітству.
Вже завершуючи сесію, міський голова подякував депутатам за конструктивну позицію. «Вітаю всіх з прийняттям потрібних для громади міста рішень. Цирк окремих політиків не пройшов і не пройде», – заявив Сергій Надал.
Таким чином, незважаючи на скандали і провокації, сесія міської ради відбулася. Тернополяни будуть у теплі, пільговики зберегли свої пільги, а підприємці можуть вільно вести бізнес у цивілізованих умовах.

Віра СОТНИК