Головна Політакценти На 300 гривень менше: Уряд домігся зниження ціни на газ

На 300 гривень менше: Уряд домігся зниження ціни на газ

На 300 грн. за 1000 кубометрів знизиться ціна за газ для населення з 1 травня. Відповідне рішення прийняв НАК «Нафтогаз» 22 квітня.

Новий механізм визначення регульованої ціни розроблений НАК «Нафтогаз України» спільно з представниками Уряду. Він дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року, а й зменшити її до 8247 грн. за тис. кубометрів (кінцева роздрібна ціна). Новий механізм передбачає такий підхід: якщо ринкова ціна газу для промислових споживачів є нижчою за встановлену в постанові КМУ №867 від 19.10.18 р., ціна для населення відповідно знизиться. Якщо ж ринкова вартість газу для промисловості зросте понад визначений урядом рівень, то ціна для населення залишиться на томуж рівні.

Знизити ціну на газ вдалося завдяки принциповій позиції Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

«Сьогодні є дуже добра новина. Я поставив жорстку умову монополісту Нафтогазу знизити ціну на газ. Урешті-решт вони сьогодні ухвалили рішення, що ідуть на зменшення цін на газ. Поки що у травні – мінус 300 грн. Ринки падають, я думаю, ця динаміка продовжиться. Це добра новина. Я радий, що у них запанував здоровий глузд»,- сказав Глава Уряду.

Виконання рішення Уряду або відставка

Газовий монополіст – компанія НАК «Нафтогаз України» – намагався всіма можливими шляхами підняти ціну на газ для українців. Хоча кон’юнктура на ринку газу в Україні і в світі демонструє зниження ціни.

Всі економічні та юридичні передумови для зниження ціни були: 3 квітня 2019 року Уряд прийняв Постанову №293, якою зобов’язав «Нафтогаз» продавати газ населенню дешевше. Головним аргументом було  те, що якщо промисловість купує блакитне паливо дешевше, населення не може платити більше.

Однак 9 квітня НАК «Нафтогаз України» звернулась до Кабінету Міністрів України з проханням скасувати затверджене ним положення про покладення спеціальних обов’язків, яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього.

Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман назвав це звернення нахабним і заявив, що компанія спілкується зі своїм акціонером – українським народом – мовою шантажу.

Крім того, Володимир Гройсман заявив про можливу відставку голови “Нафтогазу” Андрія Коболєва в разі невиконання газовим монополістом рішення Уряду.

Третього разу не буде

“Це другий раз, коли я поставив жорстку вимогу перед Нафтогазом (щодо зниження ціни на газ – ред). Третього разу не буде. Тому нехай працюють на країну і збільшують видобуток українського газу, хай шукають дешевший газ по всьому світу, щоб українці отримали його дешевшим”, – зауважив Гройсман.

22 квітня, в ефірі в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV Прем’єр-міністр Володимир Гройсман наголосив, що Україна має позбутися будь-якої залежності від іноземних ринків, збільшуючи власний видобуток газу.

«Я думаю, що ми маємо позбутися залежностей від будь-якого ринку. Якщо ми будемо видобувати 30-33 млрд. газу всередині країни, ми зможемо повністю формувати ціни абсолютно системно», – констатував Глава Уряду.