Мова на часі: Вільні Люди закликають підтримати закон про державну мову

Активісти громадсько-політичної організації “Вільні Люди” закликають народних депутатів від Тернопільщини та громадськість підтримати законопроект про мову №5670-д.

Українська мова є основою національної ідентичності і державної єдності. Тому протягом століть наші вороги системно намагалися її знищити. Однак навіть після здобуття Україною Незалежності, не було ухвалено закону про державну мову, який би забезпечив їй системний захист. Таким має стати законопроект №5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, розроблений за участі громадськості. Він покликаний захистити права громадян на отримання інформації та послуг державною мовою. Сьогодні ми маємо шанс наповнити державний статус української мови реальним змістом і тим самим забезпечити собі належне майбутнє. Окрім відновлення історичної справедливості, це важливе питання національної безпеки. Адже в умовах російсько-української війни, в інформаційному полі мова теж є зброєю. Прийняття закону убереже нас від маніпуляцій проросійських сил, які спекулюють цим питанням.

Тернопільщина завжди була форпостом української ідентичності. Наша область має один із найвищих показників кількості мовців, що вважають українську рідною. Сьогодні це більше 90% жителів, які українською думають і розмовляють. Саме Тернопільщина має стати в авангарді  прогресивних змін і захисту нашої ідентичності та підтримати закон про державну мову.

Закликаємо народних депутатів від Тернопільщини проявити чітку одностайну позицію та проголосувати за закон про мову №5670-д.

Очікуємо голосування щодо законопроекту до 25 квітня. Цього тижня парламентарі ще мають розглянути 862 правки. Процес навмисно затягується. Існують реальні ризики провалити його ухвалення в цілому. Залишилось ще 862 поправки з 2082.

Парламент повинен проявити свою інституційність та вирішити мовне питання, яке назріло вже давно. Тим паче, що Конституція України зобов’язує забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя. Закликаємо депутатів ухвалити законопроект найближчим часом. Адже прийняття закону про мову – це питання збереження української ідентичності та національної безпеки.

Ми розуміємо, що законопроект до другого туру виборів Президента не буде проголосований. Та ми очікуємо відповідального рішення депутатів незалежно від результатів Президентських виборів. Бо #МоваНаЧасі