Головна Політакценти Михайло Головко: «Практику безконтрольного використання газорозподільчих мереж треба припинити»

Михайло Головко: «Практику безконтрольного використання газорозподільчих мереж треба припинити»

За час роботи новобраної обласної ради депутати провели шість пленарних засідань. На них ухвалено майже 150 рішень та прийнято 16 звернень до вищих органів влади. Серед них є й звернення щодо необгрунтованого підвищення тарифів на комунальні послуги. У ньому депутати звертаються до Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України з вимогою скасувати плату за розподіл природного газу та розглянути питання ліквідації НАК «Нафтогаз», як структури, що неефективно працює на ринку природного газу України. Фонд державного майна України просять інформувати Тернопільську обласну раду, на якій підставі та коли постачальники (газорозподільчі компанії) в Тернопільській області – ПАТ «Тернопільгаз», ПАТ «Тернопільмісьгаз» та Кременецьке УПРГ- отримали в користування чи власність газорозподільні мережі.

«Ми створили робочу групу, яка вивчає питання тарифів, – розповідає голова обласної ради Михайло Головко. – Плата за транспортування газу, яка людей найбільше обурює, є незаконною тому, що всі ці мережі перебувають тільки у користуванні, тобто розпорядженні, а не у власності приватних газових підприємств. Газорозподільні мережі є у комунальній, народній власності, оскільки створена коштами державного та місцевих бюджетів, і в значній частині коштами громадян. Тому ми звернулися до Тернопільміськгазу, Тернопільоблгазу, до Антимонопольного комітету, Міністерства енергетики, Фонду держмайна, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, Будінспекції з питаннями: «Де дозволи? Де майно? Де акти права власності? Де інвентарні справи?».

Та виявилося, що газові підприємства не мають цих документів, і газові мережі це є наша комунальна власність, власність громад і державна власність. Тому ми готові брати на себе контроль, щоб людей не оббирали тими тарифами.

У мене є ряд звернень громад, людей, які справедливо обурюються: «Чому ми маємо платити за наші труби?».


Депутати не обмежилися одним зверненням. В облраді продовжують працювати над цим питанням. Учасники робочої групи вивчають наявні документи, щоб підготувати новий документ. За словами Михайла головка це має бути правильне рішення, яке дозволить припинити практику безконтрольного використання газорозподільчих мереж.